Szinte semmi nem maradt a házból

"A hóember leégette a házamat"

Csak az elüszkösödött falak maradtak - azok is használhatatlanul - a házból, amit egy hóember gyújtott fel. Egészen pontosan egy elektromos világító hóember, amelyik zárlatos lett.

2014.12.12 16:00ma.hu

Csaknem szó szerint földig égett az ír Letterkennyben élő Hillary Russell háza, miután egy zárlatos hóember szikrát fogott. Az asszony a nappaliban nézte a tévét aznap este, amikor váratlanul égett szagot érzett a helyiséggel szomszédos télikert felől, és amikor odament, hogy megnézze a szag forrását, rémülten látta, hogy már az egész télikert lángokban áll. "Bele sem akarok gondolni, mi történhetett volna. A nappali közvetlenül a télikert mellett van, és ha épp ott lettem volna, talán nem lettem volna ilyen szerencsés" - mondja a nő, aki sértetlenül úszta meg a tragédiát.

A nő egyedül volt otthon szerda este 9 körül, férje épp a munkából ment hazafelé, amikor a lángok felcsaptak. Bár azonnal értesítette a tűzoltókat, a tűz olyan gyorsan terjedt, hogy a lánglovagoknak már nem sok dolguk maradt: amit a tűz nem emésztett el, azt a sűrű füst és az oltás tette tönkre. A lángok erejét jól jellemzi, hogy a forróságtól szétrepedtek az ablaküvegek és a televízió is teljesen deformálódott.

Fotó: freedigitalphotos.net/Feelart

Az asszony azt mondja, percekkel korábban rossz érzés fogta el. "Általában leülök a tévét nézni, és szinte mindig el is alszom. De szerda este valami félelem volt bennem, mintha valami azt súgta volna, hogy valami nincs rendben." Aztán néhány perccel később megérezte a szagot, amit valószínűleg sosem fog elfelejteni. "Rengeteg minden kárba ment a füsttől és tönkrement a ház, de a legfőbb, hogy senki sem sérült meg. A férjem épp jött hazafelé és látta, hogy lángol a ház. Szörnyű volt nézni" - mondta, hozzátéve, hogy még a gondolatától is irtózik, mi történhetett volna, ha szokásához híven elalszik.

"Az időzítés is jó volt, mert ha a család már ágyban van abban az időben, akkor is nagy tragédia lehetett volna belőle" - mondja a nő, akinek most a rokonai és a barátai igyekeznek segíteni, hogy mielőbb újra fedél legyen a fejük fölött. A tűzoltóság eközben vizsgálja a feltételezett elektromos hiba pontos okát, és felhívták az emberek figyelmét, hogy fokozottabban figyeljenek oda az ilyentájt működtetett rengeteg elektromos szerkezetre, a világító izzósorokra és egyéb díszekre. A szóvivő külön kiemelte, hogy csak azokban a termékekben lehet megbízni, amelyek rendelkeznek a CE jelzéssel, ez biztosítja, hogy az eszköz megfelel az európai szabványoknak. "Az emberek óriási kockázatot vállalnak azokkal a termékekkel, amelyek nem rendelkeznek a CE-jelöléssel" - jegyezte meg a szakértő.

"Mielőtt lefekszenek, kapcsoljanak ki minden készüléket és győződjenek meg róla, hogy a füstérzékelők működnek, ezeket rendszeresen felül is kell vizsgáltatni. A karácsonyi dekorációk potenciálisan halálosak lehetnek, ezért tisztában kell lenni mindenkinek azzal, hogy mennyire fontos az óvatosság és így biztonságos lesz a karácsony."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.