Évekkel ezelőtt megsemmisítették a készletet

Megoldódott az elveszett agyak rejtélye - direkt dobálták ki

Először még az egyetem kurátora is azt mondta, semmit nem tud az elveszett agyakról, mostanra azonban kiderült, hogy nem ellopták a szerveket, hanem egész egyszerűen leselejtezték.

2014.12.04 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Az elmúlt napokban egy titokzatos rejtély tartotta izgalomban a Texasi Egyetem illetékeseit, miután kiderült, hogy az alagsorban tárolt csaknem száz agynak egyszerűen nyoma veszett. Egy elmélet szerint a diákok lopták el a formaldehidben évtizedek óta tárolt szerveket, hogy azok segítségével tegyék tökéletessé a halloween napi tréfájukat. Még az agyak őrzésével foglalkozó kuratórium tagjai sem tudták, mi történt a gyűjtemény csaknem felével, amelyet egykor az austini kórház adományozott az egyetemnek oktatási és bemutató céllal.

Az agyak egyik felét a pszichológia tanszéken állították ki, de ott csak 100 tartálynak volt hely, így a többit az állattani kutatóközpont raktárában helyezték el. Bár a személyes azonosításra alkalmas adatokat el kellett távolítani a szervek üvegtárolóiról, évtizedek óta tartja magát az a hiedelem, mely szerint a gyűjtemény egyik darabja az 1966-ban tömeggyilkosságot elkövetett Charles Whitman maradványa volt - ám azt sem lehet tudni, hogy az a tanszéken, vagy a raktárban volt-e.

Most a rejtély megoldódni látszik, az egyetem vezetősége belső vizsgálatot indított, melynek során kiderült, hogy valójában már 12 évvel ezelőtt megsemmisítették a most hiányzó agyakat: többségük egész egyszerűen már túl rossz állapotban volt ahhoz, hogy tovább őrizgessék azokat, és már alkalmatlanok voltak a kutatásra és a tanításra. Arra ugyanakkor továbbra sem tudott választ adni az oktatási intézmény, hogy pontosan hány szerv pusztult el - adta hírül a Tampa Tribune című internetes lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.