Senki nem tudja, ki és miért vihette el...

Elloptak 100 agyat a Texasi Egyetemről - egy mesterlövészét is

Csaknem 100 agynak veszett nyoma a Texasi Egyetem raktárából: a formaldehidben konzervált szerveket a gyanú szerint talán a diákok csempészhették ki afféle halloween-tréfaként.

2014.12.03 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Mintegy 100 agyat loptak el, a teljes készlet csaknem felét a Texasi Egyetem különleges gyűjteményéből, köztük a gyanú szerint a híres mesterlövész, Charles Whitman formaldehidbe helyezett szervét is. Az egyetem pszichológia professzora, Tim Schallert, a gyűjteményért felelős egyik kurátor az egyik helyi lapnak elmondta, hogy egyelőre nem tudják, ki és főleg miért vitte el az agyakat, kollégája, Lawrence Cormack viszont úgy véli, talán halloween környékén csempészhették ki az egyetemisták, hogy azzal ijesztgessenek másokat.

Az egyetem közel 28 évvel ezelőtt kötött megállapodást az Austini Állami Kórházzal, hogy átveszik és őrzik az agyakat, de csak 100 üvegedénynek volt hely a pszichológia laborban, így a többi relikviát a pincében, az egyetem állatkutató központjának laboratóriumában helyezték el. Onnan tűntek el a különleges emberek agyát is tartalmazó tartályok - jegyezte meg Cormack.

Az egyetem nyilatkozatot adott ki, melyben közölték, hogy meg fogják vizsgálni a gyűjtemény eltűnésének körülményeit. Hogy valóban az eltűnt szervek közt van-e Whitman agya is, az azért kérdéses, mert amikor a kórház átadta az egyetemnek a gyűjteményt, az iskola kötelezettséget vállalt, hogy minden olyan adatot eltávolít az üvegedényekről, amelyek alapján azonosítható a szerv eredeti tulajdonosa. Ugyanakkor Schallert elmondta, hogy a mesterlövész maradványa "valószínűleg része volt a gyűjteménynek", de hogy a pszichológiai laborban álló vagy az alagsorból eltűnt agyak közt tárolták-e, végképp nem ismert.

Whitman 1966-ban 16 embert ölt meg, köztük az anyját és a feleségét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.