Gyötörte a lelkiismeretfurdalás

Ötven év után adta vissza az ellopott pompeji régiséget

A lelkifurdalástól gyötörve ötven év után adott vissza egy Pompejiből ellopott régiséget egy olasz származású kanadai nő. A ma hetvenes éveiben járó montreali asszony hajdan a nászútja során dugta a retiküljébe az ókori itáliai romváros egy apró darabkáját, egy terrakotta antefixet, kúpcserépsorok végződését takaró ereszdíszt.

2014.11.02 15:39MTI

A bűnbánó "régiségtolvaj" Olaszországba visszatérve, könnyek közt adta át október végén a pompeji műemlékvédelmi hatóságoknak a dísztárgyat, amelyet jó állapotban megőrzött.

A rendőrség műkincsvédelmi osztályának nápolyi vezetője azt mondta, hogy az eset precedens nélküli, még nem fordult elő, hogy valaki a lelkiismeret-furdalás súlya alatt adott volna vissza egy eltulajdonított tárgyat.

Bár az elcsent régiség értéke önmagában nem különösebben nagy, az része volt a két pompeji színházat összekötő egykori hatalmas előcsarnok, a quadriporticus díszeinek - idézte Carmine Elefante századost a BBC. A nőt nem büntették meg, a hatóságok inkább azt remélik, hogy példáját mások is követik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.