Rontja a látványt a tehéntrágya

Nem vicc: tényleg pelenkázzák a bajor teheneket

Nem mindennapi látvány fogadhatja mostantól az Alpok környékén sétálókat: a tehenek ugyanúgy vonulnak a hegyoldalon, mint eddig, csak most már hatalmas pelenkát viselnek.

2014.10.09 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Kívülről nézve akár vicces is lehetne, de a bajor gazdák nem annyira nevetnek az új szabályozáson, melynek értelmében az Alpok lejtőit óvni kell a tehenek végtermékétől. Az Európai Unió ugyanis újabban előírja, hogy a domboldalakat nem lehet egy bizonyos mértéknél erősebben trágyázni, igaz, ez hivatalosan csak a műtrágyára vonatkozik, ám a nitritmennyiséget szabályozó rendeletbe így a tehenek legelése is beleesik - az is egyfajta trágya, ami hátul kijön.

Johann Huber családja több mint 400 évre visszanyúló állattenyészettel foglalkozik, de most igencsak fel van paprikázva, ha a trágya okozta dilemmára gondol. Az egyetlen megoldásnak azt látja, hogy kihajtás előtt minden tehenére egy méretes zsákot erősít, ami olyan, mintha egy pelenka lenne az állatokon, és azzal a trágya nagy részét fel tudja fogni. "Nincsenek szabványméretű pelenkák, ezt még nem dolgozták ki kereskedelmi forgalomhoz" - magyarázza. De az is érthető, hogy nem akar kockáztatni: azok a termelők, akik nem figyelnek az uniós nitrát irányelvre, azok könnyen elveszíthetik az éves szinten akár több ezer euróra is rúgó uniós mezőgazdasági támogatást.

A felső-bajorországi Anton Kreitmair is a trágyázási tilalom feloldását követeli, arra hivatkozva, hogy megfelelő trágyázás nélkül a termőföldeknek csak a fele lenne megművelve, illetve jóval alacsonyabb lenne a hozam is. Az Európai Bizottság ugyanakkor elutasította azt a bajorok közt terjedő pletykát, miszerint a tehenek ürüléke is beleesne a tilalom hatályába, az valóban csak a műtrágyázásra vonatkozik, hogy ne mosódjon vissza a káros és a környezetet erősen szennyező nitrát a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe.

"Az irányelv nem ír elő semmilyen tiltást a lejtős területen legelő állatokra" - szögezte le a Daily Mailnek nyilatkozó uniós szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.