Az orvosok szerint visszafordíthatatlan

Agyhalott lány élővé nyilvánításáért harcol a család

A 13 éves kislányt egy rosszul sikerült mandulaműtét után nyilvánították agyhalottnak, ami jogi szempontból egyenértékű a teljes halállal, a családja most mégis azért harcol, hogy nyilvánítsák élővé.

2014.10.03 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Közel 10 hónapja agyhalottnak minősül egy 13 éves kaliforniai kamaszlány, ám családja most azért küzd, hogy nyilvánítsák élőnek a gépek által életben tartott gyermeket. Az oaklandi Jahi McMath tavaly december 12-én esett kómába, miután a mandulaműtéte nem várt fordulatot vett, és miután a vizsgálatok semmilyen agyi aktivitást nem mutattak, a lányt hivatalosan is agyhalottnak nyilvánították. Ez azonban az amerikai törvények szerint egyenértékű a halállal, legfőképp arra hivatkozva, hogy visszafordíthatatlan az állapot, és csak idő kérdése, hogy az Alameda megyei halottkémi hivatal mikor állítja ki - és milyen dátumra - a lány halotti bizonyítványát.

Csakhogy a család ügyvédje, Christopher Dolan a hét első felében benyújtott keresetben azt állítja, hogy egy új MRI-vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a kislány agyának egyes részeiben újra a működés jelei tapasztalhatók, vagyis az agyhalott állapot egyáltalán nem olyan visszafordíthatatlan, mint amilyennek korábban hitték. Épp ezért a család egyúttal azt is követeli, hogy Jahit ismét élőként ismerjék el és ennek megfelelően kezeljék. A tesztek tavaly valóban nem mutattak egyik területen sem agyi aktivitást, ám Dolan szerint egy duzzanat jelentősen csökkent a legutóbbi vizsgálat óta, és ez állhat összefüggésben a most megjelent kisebb reakciókra.

A családtagok ennél is többet állítanak, szerintük nemcsak az érzékeny műszerek mutatják, hogy a kislány mégsem agyhalott, ők úgy tapasztalták - áll az iratokban -, hogy Jahi reagál az érintésekre és a hangokra. Az eset azért kapott egyébként különösen nagy visszhangot az Egyesült Államokban, mert az oaklandi kórház korábban azt tervezte, hogy lekapcsolják az életmentő gépeket - számolt be a NY Daily News című hírhonlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.