Testvére még mindig iskolabusszal járhat

Két méter hiányzott: nem engedik ingyen sulibuszozni

Megtagadták az iskolabusz használatát egy 11 éves kisfiúnak Angliában, mert kiderült, hogy 2 méterrel közelebb lakik, mint a buszozás alsó határa. Testvére ugyanakkor megkapta az engedélyt.

2014.09.10 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Rawich

Naponta 40 percet kell gyalogolnia a 11 éves Jon Lawsonnak az iskolába, miközben 3 évvel idősebb bátyja, Liam busszal jár ugyanoda - a kisebbik gyerek ugyanis nem kapta meg az iskola jóváhagyását a busz használatára. A szabály szerint az ülhet fel az iskolabuszra, akinek lakóhelye legalább 2 mérföldre - 3219 méter - van az iskolától, de a tanév kezdete előtt újratervezték az útvonalat, és így a friss mérések szerint a kisfiúnak pontosan 2 méter hiányzik a szükséges limithez. A szülők persze most értetlenül állnak az egész helyzet előtt, Liam ugyanis szintén velük együtt lakik és ugyanabba az iskolába jár, ő mégis még a régi szabályok szerint jutott az iskolabuszozás lehetőségéhez, míg Jontól, akinek hónapokkal ezelőtt kérvényezték a bérletet, az iskolatanács megtagadta azt.

Az angliai Jobsworth tanácsának határozata alapján azok használhatják az iskolabuszt, akik legalább 2, de legfeljebb 6 mérföldre laknak az iskolától, és a jelek szerint ezt igen szigorúan veszik, még akkor is, ha csupán két méterről - ami még gyerekléptékben is legfeljebb 5-6 lépést jelenthet - van szó. A házaspár, John és Helen - akiknek van egy 17 éves lányuk is, Jade - fellebbeztek a döntés ellen, ám a tanács hajthatatlan.

Jane Jack, a Durham Megyei Tanács iskolai felvételi és szakmai irányítója azt válaszolta a kérelmükre: "annak érdekében, hogy minden tanulóval szemben méltányosságot gyakoroljanak, biztosítani kell, hogy a szabályokat következetesen alkalmazzuk". És ha ez azt jelenti, hogy 2 méter kell a 2 mérföldhöz, akkor nincs pardon.

Ugyanakkor elismeri, hogy szokatlannak tűnhet, hogy két testvérrel kapcsolatban eltérő döntések születtek, de továbbra is azzal érvel, hogy időközben felülvizsgálták a módszert, amellyel lemérik a gyalogos távolságot, és Jon esetében erre alapozták a döntést. "Ez egy bohózat!" - háborog a kisfiú 43 éves édesapja. "Úgy vélem, teljesen nevetséges. Jon mindössze 11 éves, és nem akarom, hogy az utcán sétáljon egyedül, különösen most, hogy jönnek a sötét éjszakák."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.