Nem tudott védekezni - de nem is akart

Jéggel borították fejen a teljesen béna férfit

Magatehetetlenül, az ágyában fekve tűrte az évek óta mozgásképtelen férfi, hogy a felesége egy tál jeget borítson a fejére, és csak a szemével tudta követni a kacarászó asszony mozdulatait.

2014.08.19 13:40ma.hu

Világsztárok vagy a világ működését nagyban befolyásoló emberek csatlakoztak már a jegesvödör kihíváshoz, aki pedig nem vállalta a próbatételt, az mélyen a zsebébe nyúlt, most azonban egy olyan férfi vállalta a próbatételt, aki maga is érintett a jótékonysági akcióban. Az Ice Bucket Challenge nevű játékban egy vödör jéghideg vizet - vagy valódi jégdarabokat - kell a fejünkre borítani, és nyilvánosan kijelölni valakit, akinek továbbpasszoljuk a labdát. Aki nem fogadja el a kihívást, annak adakoznia kell az ALS alapítvány javára, amely egy idegrendszeri, folyamatosan romló izomgyengeséggel, végül teljes bénulással járó betegséggel foglalkozó szervezet. Persze az adakozás nem tilos akkor sem, ha valaki vállalja a jeges vödröt.

A kezdeményezéshez már eddig is számos ismert személyiség csatlakozott, köztük Mark Zuckerberg, aki többek közt Bill Gates-et hívta ki és ő 24 órával később megtette, amit a világ elvárt tőle, jeget borított magára Rita Ora, James Franco, Gisele, Britney Spears, Iggy Azalea, Miley Cyrus, vállalta a kihívást Robert Downey Jr., Taylor Swift, Gwen Stefani, Eva Longoria, Usain Bolt, Justin Bieber és Oprah Winfrey is, a sort pedig hosszan lehetne még folytatni. Barack Obama is megkapta a képzeletbeli stafétabotot, de ő inkább a jótékonykodást választotta a víz helyett.

Fotó: YouTube

Most azonban egy olyan férfi vállalta önként a játékot, aki maga is érintett a betegségben: több mint 12 éve diagnosztizálták a betegséget nála, és nyaktól lefelé képtelen megmozdulni. Nem tud beszélni, mint ahogy enni vagy inni sem, egy szemmozgást figyelő gép segítségével kommunikál, és 24 órás felügyeletre szorul. Mégis úgy döntött, hogy egy tál jégkockával - amelyek egyébként Texast formálják - boríttatja magát fejen, felesége segítségével.

"Le vagyok bénulva a vállamtól lefelé. Nem tudok beszélni, enni és inni. Szondán keresztül táplálkozom. Nem tudok lélegezni a lélegeztetőgép nélkül. De ez nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, a családom, a barátaim és a jó Isten segítségével meg tudom tartani a pozitív hozzáállásom" - "mondta" a férfi a szemével. Minden ismerősét és ismeretlent arra biztat, hogy vegyenek ők is részt a mozgalomban és adományozzanak, amennyit tudnak, az ALS Alapítvány javára, hogy felszámolhassák a betegséget. "Mindig van remény" - tette hozzá, mielőtt mosolyogva várta az ágya mellé lépő Donnát.

És ha valaki, a connecticuti David McClain igazán tudja, mit jelent a remény és a kitartás. Az ALS-es betegeknek nem jósolnak többet 3-5 évnél, ő viszont már 12 éve derűsen viseli a betegségét, és még lányát is az oltárhoz tudta kísérni. A kihívásban nem jelölt meg senkit, beéri azzal, ha valaki az ő példáját követve jegesvödrözik egyet, aztán elküldi a felajánlását az erre létrehozott oldalon keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.