A Bubi meg...

Elektromosbicikli-kölcsönző Koppenhágában

Már elektromos motorral támogatott, GPS-szel felszerelt közbicikliket is lehet kölcsönözni Koppenhágában.

2014.07.15 14:55MTI
Forrás: Wikipedia

A világ egyik bringás központjaként ismert dán város az 1990-es években elsőként vezette be az azóta több más nagyváros által is átvett kerékpárkölcsönző rendszert. Most továbbfejlesztették nemcsak a kerékpárokat, de a kölcsönzés módját is.

Néhány hónapja 250 elektromos rásegítő motorral rendelkező kerékpárt állítottak tesztüzembe. Kiválaszthatjuk, hogy milyen erősségű támogatást kérünk a motortól, az alig érzékelhetőtől egészen az emelkedőn való rásegítésig. Az e-motor támogatásának legközvetlenebb eredménye egy nyári napon az, hogy nem izzadunk.

Az e-bicikliken vandál-biztos táblagép és GPS is található, a foglalás és a fizetés pedig egy okostelefonról megoldható.

A kerékpárok által folyamatosan küldött adatokat - sebesség, utazási idő és útvonal, stb. - összegyűjtik, és az adatbázis alapján optimalizálják a közlekedési lámpák működését. A tablettel ellátott biciklikben óriási további fejlesztési potenciál rejlik, többek között felületet biztosíthatnak a helyhez kötött marketing számára.

Néhány vitatott pont azonban még maradt a fejlesztésekkel kapcsolatban. Felmerül például a kérdés: biztonságos-e egy táblagépre nézni tekerés közben. Az eddigi tapasztalatok alapján ez nem jelentett gondot.

A tervek szerint hamarosan több ezer új e-közbringát állíthatnak üzembe Koppenhágában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.