Cseppet sem hasonlít a jól ismert bringákra

Hihetetlen: ez lehet a jövő biciklije?

Egyelőre még a kísérleti és tesztelési fázisban tart, de könnyen lehet, hogy 1-2 év múlva már biciklik helyett ezekben a furcsa kapszulákban fogják szelni az utakat a bringások, ráadásul őrült sebességgel!

2014.04.22 11:49ma.hu

Ha valaki megkérdezné, mit gondolnak, mit látnak a képen, valószínűleg sokféle válasz születne, hogy mi mindenre használható ez a furcsa, kapszula formájú dolog. A lehetséges variációk számát persze szűkíthetjük némileg, ha eláruljuk, hogy a mérete nem néhány centis, hanem valamivel hosszabb, mint amilyen egy ember magassága, de még akkor sem adunk sok esélyt annak, hogy valaki rávágja: ez egy bicikli!

Fotó: YouTube

Pedig bármilyen hihetetlen, ez tényleg egy bicikli. Ráadásul ami oldalról nem látszik, de felülről annál inkább, a formája egy csepp alakra emlékeztet, hátrafelé csúcsosodva, mint egy kerékpáros sisak, természetesen a minél tökéletesebb aerodinamika érdekében. A furcsa szerkezetet, amely az ARION1 névre hallgat, a Liverpool Egyetem hallgatói dolgozták ki, és mint mondják, a szénszálas burkolat az anyagának és formájának köszönhetően mintegy 40-szer jobb aerodinamikai tulajdonságokat mutat, mint a Bugatti Veyron szuperautó.

Reményeik szerint néhány éven belül már ilyen szerkezettel versenyezhetnek a biciklisek, és ezzel már akár szeptemberben megdönthetik a jelenlegi, emberi erővel hajtott jármű sebességrekordját is, amit 2012-ben egy holland csapat állított fel, akkor 134 km/h sebességgel száguldottak. Ha a most folyó kísérletek jól haladnak, a rekord akár a 145 km/h sebességet is elérheti. "Nem egyszerű vállalkozás és mindössze hat hónapunk van rá, de tudjuk, mit kell tennünk, hogy elérjük a célunkat és készen állunk az előttünk álló kísérletekre" - mondta a kutatás egyik résztvevője, a 22 éves Ben Hogan.

Az ARION1 belsejében a versenyző fekvő helyzetben helyezkedik el, és mindössze néhány centire lesz a talajtól, ezáltal is javítva a légellenállást. Az utat egy számítógép-monitorral összekötött kamerán keresztül tudja figyelni, az azonban egyelőre titok, hogy a kormányzást hogyan tudják a biciklisek megoldani, és a modellt röviden bemutató videóból sem derül ki, hogy belülről hogyan is néz ki a szerkezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.