Átveszik a hatalmat a kamionokon a hölgyek?

Nők lehetnek az urak 5 tengelyen is

Bár létszámban még messze elmaradnak a férfiaktól, mégis egyre többször találkozhatunk a kamionok kormánya mögött nőkkel, sőt, most már a "legjobb kamionsofőr" címért is megindult a versengés.

2014.07.15 11:29ma.hu

Még nincsenek túl sokan az alapvetően férfias szakmában, és ez nem is csoda: egy több tonnás monstrumot kordában tartani bizony nem gyenge kezű, harmatos leánykáknak való feladat. Ennek ellenére egyre többször vesszük észre, hogy az óriási kamionok volánja mögött nem egy nagydarab, szakállas, Bud Spencer-formátumú sofőr ül, ahogy a legtöbbször elképzeljük a kamionok vezetőit, hanem egy nő - na persze alkatilag ne a törékeny, vasággyal együtt is csak 40 kilós topmodellekre gondoljunk, kemény kéz és erő kell ide.

Most pedig azt is be szeretnék bizonyítani a "gyengébbik" nem képviselői, hogy minden tekintetben képesek felvenni a kesztyűt a férfiakkal szemben. A nemrégiben meghirdetett, szeptembertől októberig tartó többfordulós "5 tengelyen – biztos kézzel" című versenyen a megszokott férfiversenyzők után immár jelentkezett az első női induló is, Bari Gyöngyi elszánta magát, hogy bebizonyítsa, ő is helyt tud állni.

Fotó: Positive


Bari Gyöngyi már lassan 20 éve dolgozik kitartóan a szakmában. Mint mondta, legfőbb célja, hogy megnyerje a versenyt és példát mutasson azoknak a nőknek, akik hozzá hasonlóan a kamionsofőri hivatást választották. Ennek a munkának is megvannak a maga szépségei – kaland, izgalom, mindennapi kihívás –, amelyek hangsúlyozásával minden fiatalt buzdítani szeretnének kolleganőivel együtt, hogy bátran válasszák ezt a pályát.

Az egyik oka, hogy jelentkeztem a versenyre, hogy végre elismerje a társadalom, nincs már kifejezetten női vagy férfi munkakör” – mondta a sofőrnő, aki szakmáját egy fogadás miatt választotta, de az évek alatt lételeme lett hivatása. „Szerencsére elmondhatom, hogy a mai napig nem vált unalmassá, monotonná a munkám. Minden nap hoz valami új helyzetet, új kihívást, amelyet ha sikerül megoldanom, boldogság tölt el” – tette hozzá a Kanczler Intertrans Kft. munkatársa.

Európában körülbelül minden ezredik kamionsofőr nő, s hazánkban is hasonlóak az arányok, azaz a közel 120 ezer kamionvezetőnek csupán pár ezrelékét teszik ki a gyengébbik nem képviselői, akik férfitársaikhoz hasonlóan most bátorságukkal és elszántságukkal mutathatják meg, mit tudnak. A jelentkezések még nem zárultak le, augusztus 15-ig nők és férfiak egyaránt bekapcsolódhatnak a versenybe, amelynek a végén akár megnyerhetik a nettó 1 millió forintot és persze a „Magyarország legjobb kamionsofőrje” címmel járó óriási elismerést.

Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 15.

További információk: http://www.5tengelyen.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.