Tovább dagad a korrupciós botrány Kínában

Egyenesen a stúdióból vitték el a sztárműsorvezetőt a rendőrök

Ruj Cseng-kang pénteki késő esti műsorát már nem vezette a gazdasági, pénzügyi hírcsatorna stúdiójában, riportertársa mellett az ő széke üresen maradt.

2014.07.14 12:13MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A központi televízió stúdiójából vitték el a rendőrök Kína egyik legismertebb műsorvezetőjét, mert a gyanú szerint korrupciós ügyekben érintett - jelentette a pekingi sajtó hétfőn.

Ruj Cseng-kang pénteki késő esti műsorát már nem vezette a gazdasági, pénzügyi hírcsatorna stúdiójában, riportertársa mellett az ő széke üresen maradt. Feltételezések szerint őrizetbe vétele összefüggésben lehet azzal, hogy a csatorna első embere és producere ellen már a múlt hónapban eljárás indult.

A Cajhszin pénzügyi magazin internetes oldalán az szerepel, hogy a csatornának eddig nyolc munkatársát vonták vizsgálat alá, közülük kettőt Rujjal egy időben vittek el. Úgy tudni, a sztárműsorvezető irodai széfjében több millió jüant találtak.

A Tencent című hírportál hétfőn azt közölte, hogy a 36 éves műsorvezető által alapított, Pegasus nevű PR konzultációs vállalatnak kiterjedt üzleti kapcsolata van a központi televízióval (CCTV).

Más információk szerint a céget családtagjai működtetik, s nagy összegeket számoltak fel azoknak, akik Ruj népszerű műsorában kívántak szerepelni.

A Global Times című (angol nyelvű) napilap szakértője, Hu Hszing-tou szerint a hatóságok újabb lépése azt jelzi, hogy a kínai vezetés korrupcióellenes harcában "kevéssé szokványos" célcsoportokra is ráirányul a figyelem, mint az egészségügyi dolgozók, az egyetemi oktatók és a médiamunkások.

Egy másik szakértő úgy vélte, pozíciójánál fogva Ruj igen tekintélyes mennyiségű értékes információhoz juthatott, cégvezetők pedig "égtek a vágytól", hogy a műsorában interjút adhassanak. Mindezek a tényezők hatalmat jelentettek, amellyel vissza is lehetett élni - fejtette ki Zsen Csien-ming. Ruj 2003-ban lépett be az angol nyelvű csatornához, s karrierje szépen ívelt felfelé. Interjúalanyai között volt például Ausztrália miniszterelnöke, a dél-koreai és az iráni elnök.

A mikrofonja elé állt nemzetközi hírű üzletemberek, közgazdászok százai között pedig ott volt Bill Gates, a Microsoft internetes óriáscég elnöke és Mark Moody-Stuart, a Royal Dutch/Shell nemzetközi olajkonszern elnöke. Ruj Cseng-kang kérdéseinek, megállapításainak gyakran volt nacionalista felhangja.

Nevéhez köthető annak a 2007-es kampánynak az elindítása, amelynek eredményeként bezáratták az amerikai Starbucks kávéházlánc Tiltott Városbeli kávézóját. Az angolul kiválóan beszélő műsorvezető két könyvet jelentetett meg és újságírást is oktatott. Mikroblogjának, amelybe múlt szombat óta nem írt, számos követője van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.