Komoly visszaéléseket találtak

Neves kínai egyetemeken is virágzik a korrupció

A pekingi Népi Egyetem után a nagyhírű sanghaji Fudan Egyetemen is komoly visszaéléseket találtak a korrupcióellenes vizsgálatok során.

2014.07.08 10:20MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A hatóságok szerint a Fudan Egyetem több téren is elmarasztalható: így szabálytalanul költött el több millió jüant a tudományos kutatási alapjából, az egyetem vezetésén belül követhetetlenek a döntéshozatali jogkörök, az általa kezelt vállalatoknál hiányzik a felülvizsgálat.

A legjobbként számon tartott sanghaji egyetem pártbizottságában nem adott a hivatalnokok rendszeres ellenőrzése és felülvizsgálata, ami már magában is a korrupció táptalajaként szolgál - áll a jelentésben.

A hatóságok a hibák korrigálására és a jelenlegi mechanizmusok felülvizsgálatára szólították fel az egyetemet. A Fudan az elmúlt év során már a sokadik felsőoktatási intézmény, amelyben a korrupcióellenes hatóságok visszaéléseket találtak.

Korábban a pekingi Népi Egyetem felvételért felelős igazgatóját, Caj Zsung-senget vették őrizetbe a hatóságok, aki kenőpénzt fogadott el a jelentkezők felvételének segítéséért, de vizsgálják az egyetem oktatási hivatalának ügyvezető dékánját, Hu Csuant, aki a korábbi elnök titkáraként is szolgált.

December végén a kelet-kínai Hangcsou város Csöcsiang Egyetemének alelnökét, Csu Csient "gazdasági problémák", vagyis korrupció miatt vizsgálták. Szintén a múlt év végén bukott meg a délnyugati Szecsuan Egyetem alelnöke, An Hszien-jü, aki egyebek közt az intézmény infrastrukturális beruházásainak kezeléséért felelt.

Az egyetemeken tapasztalható korrupcióra a helyi sajtó évek óta próbálja felhívni a figyelmet, rámutatva, hogy az intézmények befektetéseinek, kutatási forrásainak terén és a felvételik folyamatában is gyakran fedezni fel szabálytalanságokat.

A rendszer ugyanakkor belterjes, átláthatatlan, felülvizsgálata elégtelen. Kínában az egyetemek vezetőit általában a kormány jelöli ki, rangjuk a politikai hivatalnokok rangjával egyenlő, őket korábban a legritkább esetekben vonták felelősségre.

Az egyetemek fokozott ellenőrzése a kormány korrupcióellenes küzdelmének központjában is áll: eddig mindhárom, átfogó központi inspekció során szerepelt egyetem a vizsgált intézmények között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.