Elkülönítve kezelik a beteget

Pestis csapott le a kutyatulajdonosra: bolha volt a hibás

Szigorúan elkülönítve kezelik azt a férfit, akinél pestist mutattak ki azután, hogy a kutyája látszólag érthetetlen módon egyik pillanatról a másikra holtan esett össze.

2014.07.14 07:29ma.hu
Pestisbaktérium (Fotó: Wikipedia)

Pestis ütötte fel a fejét Coloradóban, bár egyelőre úgy tűnik, elszigetelt esetről van szó, az amerikai hatóságok csak egy fertőzöttről számoltak be, akit szigorúan elkülönítve kezelnek. A meg nem nevezett férfi szervezetében azután fedezték fel a kórokozót, hogy kutyája látszólag megmagyarázhatatlanul esett össze holtan. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, egy bolhacsípés által kaphatta el a fertőzést a kutya.

A tüdőgyulladásos pestisért - amely a mostani beteget sújtja - ugyanaz a baktérium a felelős, amely a bubópestist, más nevén a fekete halált vagy dögvészt is okozza. Ez volt az a kór, amely Európa népességének a felét kiirtotta évszázadokkal ezelőtt. A fertőzés ellen az antibiotikumok hatásosak lehetnek, de nagy óvatosságra van most szükség, a kórokozók ugyanis nemcsak a bolhacsípéssel terjednek, hanem esetenként cseppfertőzéssel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.