Bolhacsípés vagy a sült mormota fertőzhette meg

Bubópestis végzett a kamasz fiúval

Járvány egyelőre nem fenyeget, bár több mint 100 embert karanténba kellett helyezni egy kirgiz faluban, ahol nemrégiben bubópestis, más néven fekete halál miatt életét vesztette egy 15 éves fiú.

2013.08.27 13:42ma.hu

A laboreredmények alapján már biztosra vehető, hogy bubópestis miatt halt meg a múlt héten egy 15 éves fiú Kirgizisztán észak-keleti részén, egy kazah határhoz közeli hegyi faluban. Temir Issakunov az orvosok szerint vagy egy bolhacsípés után, vagy pedig egy fertőzött rágcsáló elfogyasztása miatt kapta meg a rettegett kórt, amely a középkori Európában még milliókat ölt meg, de manapság az emberek között szinte csak elvétve fordul elő, és az állatok közt is jelentősen visszaesett a fekete halálnak is nevezett betegség felbukkanása.

Az országban 30 éve nem találtak bubópestises esetet, a mostani nyomán azonban több mint száz embert karanténba helyeztek, biztonsági óvintézkedésből. A környéken most mindenki a járvány kitörésétől retteg, de a szakemberek azt mondják, ennek igen kicsi a valószínűsége, a betegség megelőzésére pedig máris nagy mennyiségben juttattak el antibiotikumokat az érintett területre. Ezzel egyidejűleg korlátozást vezettek be a haszonállatok szállítására, amelyek magukban hordozhatják a gyilkos baktériumot.

A fiú testét a boncolást követően elhamvasztották és szigorú szabályok szerint temették el a maradványait. A legutóbbi nagyobb bubópestisjárvány 2010-ben Peruban tört ki, akkor 12 ember fertőződött meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.