Hónapokig fagyasztották a holttestet

Jégre tették a vallási gurut, míg eldöntötték, halott vagy "csak alszik"

Hat hónapig nem voltak hajlandók elhamvasztani a vallási guru tetemét a hívek, mert azon vitáztak, hogy vajon tényleg meghalt-e, vagy csak mély meditációba zuhant.

2014.07.07 08:48ma.hu

India egyik leggazdagabb vallási vezetőjének tartották a Shri Ashutosh Maharaj nevű gurut, aki a 70-es években hívek ezreit toborozta maga köré, vagyonát 100 millió fontnak megfelelő összegre becsülik. A karizmatikus férfi azonban januárban szívrohamot kapott és belehalt, de csak most derült ki, hogy már hat hónapja jegelték a hívek - szó szerint: lefagyasztották és nem voltak hajlandók hamvasztásra kiadni a testét, mert azon vitatkoztak az elmúlt fél évben, hogy vajon igazán meghalt-e, vagy csak egy mély meditatív állapotba zuhant, és épp "úton van az önmegvalósítás felé", a lelke pedig tovább él, noha a teste a klinikai halál állapotában szunnyad.

A tanítványok arra hivatkoznak, hogy az orvostudomány sokszor nem érti az olyan jelenségeket, mint a jóga, és Maharaj nem halt meg, csak átmenetileg pihen, és amint megtalálja az igazát, visszatér az életbe. A híveknek pedig kötelességük addig megőrizni a testét. "Biztosított minket arról, hogy vissza fog térni" - idézte a Daily Mirror az egyik tanítvány szavait.

A guru teste öt nappal azután került jégre, hogy az orvosok egyértelműen kimondták, hogy halott. Korábban Maharaj mellkasi fájdalmakra panaszkodott, majd az orvosok által megerősített halál után öt nappal a test elkezdett szürkülni, ekkor tették a fagyasztóba őt a követői. A guru honlapján olvasható közleményben többek közt azt is leszögezték, hogy Őszentsége világító fáklyaként fog majd felébredni az emberiség mély tudatlanság-álmából a bölcsesség ragyogó fénye felé vezető úton.

Az ügyet a guru rokonai - felesége és 40 éves fia - pattintották ki, akiknek elegük lett a hívek időhúzásából, szerintük csak arra megy ki az egész, hogy Maharaj pénze fölött továbbra is hatásuk legyen, ezért most a bírósághoz fordultak, hogy vizsgálják felül az ügyet és ha szükséges, a törvény erejével kényszerítsék ki a holttest kiadását, hogy végre elhamvaszthassák azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.