Minden emlékét elvesztette

Mesterszakács volt, most a főtt tojás "receptjét" sem tudja fejből

A szakácsok többsége büszke arra, hogy nem használ recepteket a főzéshez, az ételeket fejből tudja. Kivéve Tim Bondot, aki egy betegség miatt még azt is elfelejtette, hogy a főtt tojást hogy kell elkészíteni.

2014.07.01 13:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/rakratchada torsap

Egykor a legbonyolultabb ételeket is fejből készítette el, ma azonban még a főtt tojáshoz is receptkönyvre van szüksége - ennél rosszabbat aligha lehet elképzelni egy szakácsnak. Tim Bond azonban mégsem bánkódik, legfeljebb néha bosszankodik a körülményes főzőcskézés miatt, de hálás, hogy még van lehetősége újratanulni az ételeket. A 46 éves southamptoni séf ugyanis 2007-ben súlyos agyvelőgyulladást, encephalitist kapott, ami miatt három hétig kómában feküdt és az is kétséges volt, hogy valaha magához tér-e.

Amikor felébredt, akkor derült ki, hogy a fertőzés következtében mindent elfelejtett: nem emlékezett még a születési dátumára sem, vagy arra, hogy milyen évet írnak. Aztán jött a következő megrázkódtatás: kiderült, hogy a főzőtudományát is elveszítette. "Vissza kellett térnem teljesen az alapokhoz, még a főtt tojáshoz is leírás kellett" - mondta. "Emlékeztetőt kellett írnom, hogyan kell bekapcsolni a sütőt, mik egy étel hozzávalói, és hogy nem hagyom a dolgokat a főzőlapon" - jegyezte meg, hozzátéve: "minden olyan zavaros volt, és szörnyű, hogy nem tudtam főzni".

Az elmúlt hét év alatt szerencsére Bond tudása apránként újra összeállt, és a gyermekkori emlékei közül is sok visszatért. Az átélt megpróbáltatások hatására azonban úgy döntött, szakácskönyvet ad ki, benne több ismert tévészakács receptjével is, de azoknak is segítséget szeretne nyújtani, akik hozzá hasonlóan a legegyszerűbb lépésekkel sincsenek tisztában. "Az étrendem és a főzés újratanulása, különösen a módszeres megközelítésen alapuló szakácskönyvek, a rehabilitációm fontos részét képezték. Úgy érzem, most jobb szakács vált belőlem!" - idézte Tim Bondot a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.