A legmélyebb német barlangból

Ezer méter mélység: napokba telhet a sérült barlangász kimentése

"Megállás nélkül folyik a mentés, de néhány napig letarthat". "Ezer méter, csaknem függőleges mélységet kell elképzelni, ahol csak kötéllel és hágóvasakkal lehet feljutni"

2014.06.10 09:53MTI
Forrás: youtube.com

A szakértők szerint napokig eltarthat a Németország legmélyebb barlangjában balesetet szenvedett német barlangász kimentése. Hétfő óta mintegy kétszázan dolgoznak a férfi felszínre hozásán.

Az 52 esztendős tapasztalt német barlangász, aki néhány éve a Salzburgtól 30 kilométerre délre, Berchtesgarden mellett fekvő Riesending barlangrendszer felfedezői között volt, két társával szállt le a rendkívül nehezen járható barlangba. Ezerméternyi mélységben vasárnap egy sziklaomlás során sérült meg a felső testén és a fején is, bár védősisakot viselt. Egyik társa 12 órás mászással ért ki a barlangból, hogy segítséget hozzon, míg másik társa vele maradt.

Az első mentőcsapat hétfőn érte el a baleset helyszínét, de mivel a járatok nagyon szűkek, csak vékony testalkatú barlangász fér át rajtuk, és van olyan függőleges folyosó, amely 350 méter mély, ami nagyon megnehezíti a mentést.

A barlangász körülbelül hat kilométerre van a barlang bejáratától. A hírek szerint az állapota stabil. A négytagú csoportokban dolgozó német, osztrák és svájci mentők között egy orvos is leszállt a barlangba, ám az nem derült ki a híradásokból, hogy sikerült-e elérnie a sérültet.



A mentők több száz méter mélységig telefonvonalat is kihúztak, hogy segítsék a kapcsolattartást.

"Megállás nélkül folyik a mentés, de néhány napig letarthat" - közölte Stefan Schneider, a német hegyi mentők egy illetékese. "Ezer méter, csaknem függőleges mélységet kell elképzelni, ahol csak kötéllel és hágóvasakkal lehet feljutni" - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.