Normandiai partraszállás

Megszökött a veterán, hogy ott lehessen a megemlékezésen

Megszökött az idősek otthonából egy második világháborús brit veterán, hogy ott lehessen a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából pénteken rendezett franciaországi ünnepségen.

2014.06.07 12:35MTI
Forrás: Wikipedia

A 89 éves Bernard Jordant ápolói eltiltották az utazástól, a veterán azonban kijátszotta őket, és csütörtök reggel elhagyta az Anglia délkeleti részén, Hove városában lévő otthont. Esőkabátot viselt, alatta pedig kitüntetéseit - írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap.

Az otthon este értesítette a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, valamint érdeklődött a kórházaknál, a busz- és a taxitársaságoknál is - hiába. Késő este az idősotthon telefonhívást kapott a szomszédos Brightonból, egy némileg fiatalabb veterántól. Kiderült, hogy a "szökevény" régi bajtársaival együtt buszra szállt Franciaország felé, hogy ott lehessen a partraszállás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A rendőrség szóvivője elmondta, őrül, hogy a 89 éves férfi jól van, és barátai gondoskodnak arról, hogy épen és egészségesen visszatérjen Hove-ba.

A pénteki nagyszabású eseményre tizenkilenc állam- és kormányfő, valamint 1800 veterán volt hivatalos. Az egykori katonák valamennyien 90 év körüliek.

A világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó akciónak, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően ez volt az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeztek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.