Bíróság kötelezte a tortasütésre a cukrászt

Inkább bezárta az üzletet, de melegeknek akkor se süt!

Visszautasította egy meleg pár "esküvői" tortájának elkészítését egy cukrász, akit később a bíróság kötelezett a diszkrimináció befejezésére. A férfi erre bezárta a vállalkozását.

2014.06.04 09:33ma.hu

Inkább végleg bezárta a cukrászdáját, mintsem tortát kelljen sütnie egy meleg pár esküvőjére - a coloradói Jack Phillipset a bíróság utasította a sütésre, miután David Mullins és Charlie Craig pert indított ellene a diszkrimináció miatt. A homoszexuális lovászok tavaly sétáltak be az üzletbe, hogy megrendeljék a tortát életük nagy napjára, ám az üzletvezető megtagadta a kérésüket, mondván, melegeket nem szolgál ki.

A visszautasított pár bírósághoz fordult, az elnyúló pereskedés vége pedig az lett, hogy a taláros testület megállapította: valóban diszkriminatív volt a cukrász lépése, egyben megsértette a polgári jogi szabályokat is. Az ítéletben arra kötelezték az egyébként mélyen vallásos cukrászt, hogy ezentúl ne válogasson a vevői közt, kötelező neki mindenkit kiszolgálni, függetlenül annak nemi hovatartozásától.

Fotó: Masterpiece Cakeshop

"Inkább bezártuk az üzemet, mielőtt az a hitünket felforgatná" - jelentette ki Phillips a CBS denveri adásában. Hozzátette, hogy boldogan süt a melegeknek tortát például egy születésnapi partira, de egy esküvő teljesen más, és ha azt megsütné, az olyan lenne, mintha jelen lenne a ceremónián is. "A kérdés az, hogy akarom-e, hogy részt kelljen vennem egy azonos nemű pár esküvőjén" - mondta.

Phillips egyébként nem aggódik a vállalkozás bezárása miatt, ugyanis mint mondta, az üzlete virágzik, és aprósüteményeket továbbra is forgalmaz, ami most mindennél nagyobb népszerűségnek örvend a melegek házasságát ellenzők körében. Ennek ellenére a bíróság elrendelte, hogy neki és alkalmazottainak "antidiszkriminációs képzésen" kell részt venni. Az azonos neműek házassága Amerika 19 államában és Washingtonban engedélyezett, Coloradóban viszont hivatalosan még mindig csak a férfi és nő közt köttetett eskü tekinthető érvényesnek - emlékeztetett a NY Daily News című amerikai lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.