Megint egy őskövület, amin kiakadtak a kicsik

Vidám percek: mit kezd egy mai gyerek egy régi számítógéppel?

A mai gyerekek szüleiknél is nagyobb magabiztossággal képesek kezelni a mobiltelefonokat, az iPadeket, az internetet... - de vajon mihez kezdenek akkor, ha egy 70-es évekből származó számítógéppel találkoznak?

2014.05.27 09:29ma.hu

Emlékeznek még a néhány héttel ezelőtt bemutatott videóra, amiben mai gyerekek először látnak walkmant és megpróbálják felfedezni, hogyan működik? Nos, ugyanaz a csapat, amelyik azt készítette, most újabb próbatétel elé állította a 6-13 év közötti gyerekeket, mégpedig egy régi, '70-es években készült számítógép képében.

Sajnos a videó egyelőre magyar felirattal nem érhető el, így az angolul tudók ismét előnyben vannak, de nyelvtudás nélkül is élvezhető a kicsik és kamaszok reakciója. Az első problémát néhányuk számára mindjárt az okozza, hogy fogalmuk sincs, valójában mi is az a hatalmas méretű géphalmaz, ami előttük áll az asztalon. Persze a többség legalább odáig eljutott, hogy felismeri, hogy ez egy régi számítógép, de nincs sok idő örvendezni, mert máris jön a következő feladat: be kellene kapcsolni!

Ez már a rutinosabb résztvevőkön is kifog, akik a monitoron található gomb megnyomása után nem értik, miért nem történik semmi. Ráadásul hogy ne legyen olyan egyszerű dolguk, ennek a modellnek még a központi kapcsolója sem a frontoldalon van, hanem a számítógépház hátulján, de végül mindannyian sikeresen túljutnak ezen a lépésen is. Az igazi gondok azonban még csak ezután kezdődnek.

Fotó: YouTube

Hiába írják be a parancssorba, hogy "INTERNET", vagy hogy "GOOGLE", a válasz mindig ugyanaz: "SYNTAX ERROR". Végül a kísérletvezető megszánja a gyerekeket, és elárulja, hogy ezek a gépek még nem voltak alkalmasak internetezésre, ellenben olyan egyszerű műveleteket könnyedén el tudtak végezni, mint mondjuk az összeadás. Na persze az sem ment könnyen, nem volt elég beütni, hogy 2+2, mert a gép ebből még nem tudta, mit kell kezdenie a bevitt infóval, meg kellett adni azt is, hogy írja ki az eredményt, azaz "PRINT 2+2".

A sikerélmény már alakult, de még hátra volt a java: lehetett játszani is a gépekkel. A gyerekek a kezükbe kapott 5,25"-es hajlékony floppy láttán újfent meglepődtek, és nem értették, hogyan lehet ilyen puha a CD. Aztán jött az újabb sokk: ezeknek a gépeknek nem volt winchesterük, sőt, valójában semmilyen fix, beépített merevlemez nem volt bennük, minden programhoz külön floppy tartozott. Persze azok meg csak indításkor töltődtek be, úgyhogy a lemez behelyezése után újra hosszú percek teltek el, míg a gyerekek az indulásra vártak. "Ebbe bele lehetett őrülni" - jegyezte meg a 6 éves Lucas.

"Túl pixeles!" - kiáltott fel az egyik kissrác, mikor meglátta az egyszerű, igencsak alapszintű grafikus játékot, és a végén megkönnyebbülve veszik a kezükbe az érintőképernyős okostelefont, amiről úgy gondolják, hogy a technológia egy nagyszerű dolog, és a többség hallani sem akart róla, hogy valaha az otthonába engedjen egy ilyen őskövületet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.