Drogfüggőség miatt pusztulnak a gyapjasok

Tömegesen verik szét a sziklákon a fejüket a birkák

Tömeges birkapusztulással szembesültek az utóbbi napokban az ausztrál pásztorok, bár eleinte nem tudták, miért van az állatok feje szétverve. Aztán kiderült, hogy öngyilkosság áll a háttérben.

2014.05.20 07:34ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

Az első áldozatok láttán au ausztrál pásztorok még joggal gondolhattak valamiféle orvtámadásra, ám rövidesen azt vették észre, hogy napról napra több birkát és juhot találtak a legelőkön szétvert fejjel, mostanra Új-Dél-Wales körzetében több ezerre nőtt az áldozatok száma. A rejtélyes és tömeges pusztulásról először az derült ki, hogy a birkák saját magukat pusztítják el: addig verik a fejüket a sziklás talajhoz, míg az fel nem hasad és így el nem pusztulnak. Aztán rövidesen ennek az okára is fény derült: egy normális körülmények közt ritkának számító, ámde mérgező borsófajta okozza az öngyilkosságot az állatoknál.

A "darling" borsót a szakértők a heroinhoz hasonlították, legalábbis olyan hatást vált ki az állatokból a fogyasztása, mint az embereknél az erős drog. Az állatok először elkezdenek lefogyni, aminek az üteme egyre fokozódik, a mozgásuk koordinálatlanná válik, kicsúszik a talaj a lábuk alól, és közben depresszió is kialakul. A végstádiumban előremeredő szemmel állnak, majd egyre gyakrabban nyomják le a fejüket a földre és izomremegés vesz rajtuk erőt, végül addig ütik a fejüket a kemény talajhoz, míg belepusztulnak.

A darling borsó virága (Fotó: Wikipedia)

Az Ausztráliában őshonos borsófajta olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek tartós fogyasztás esetén megtámadják az állatok anyagcseréért felelős enzimháztartását, felborul az emésztés egyensúlya, és megbénul az állat központi idegrendszere. A növény rendes körülmények közt nem terem olyan mennyiségben, hogy az az állatokat veszélyeztesse, ám a tavalyi bozóttüzek után súlyos mértékben elszaporodott és így már függőséget okozott az állatoknál.

"A tűz is erősen megrázó volt, nagy számban veszítettük el az állományt, tönkrementek a kerítések és a legelők, de az, hogy most egy mérgező növény is megjelenjen, mint ez, ez szörnyű és nagyon aggasztó" - mondta az egyik károsult pásztor. A csapásra nincs ismert ellenszer, a legtöbb, amit tehetnek, hogy megpróbálják az állatokat távol tartani a növénytől - ha sikerül...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.