Na ettől jobb a multifokális lencse!

Látáspróba a lőtéren: kalasnyikovval ellenőrizték a szemüveget

Ha a multifokális lencse kérdése kerül szóba, még mindig sokan legyintenek: jól elvannak a folyamatosan cserélgetett minimum kettő, de néha akár három vagy négy szemüveggel is. Most megnéztük, miben több a modern lencse!

Hogy kerül a szemüveg a lőtérre? Hát így! képgaléria

2014.05.09 13:29ma.hu

Ha látástesztre kerül sor, azt a legtöbbször egy biztonságos, már-már steril szemészeti rendelőben, esetleg egy kitelepített helyszínen, de mindenképp szakképzett szemész vezetésével szokták elvégezni. Néhány híresség azonban ezúttal céltáblára cserélte a jól ismert számoszlopos táblát, a kezükbe pedig különféle fegyvereket vettek, hogy megmutassák, közelre és távolra is bármikor tökéletesen céloznak.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)

A "sasszemteszt" első lépése mindjárt a töltények kiválogatása volt, hisz nem mindegy, melyik fegyverbe mekkora töltényt raknak, miközben azok közt csupán milliméteres eltérések vannak. Miután mindannyian sikerrel vették a "nulladik" akadályt, a sztárok átvonultak a Budakeszi Lőtér pisztolypályájára, ahol az akciófilmekből jól ismert 44-es kaliberű Smith&Wesson Magnummal kellett egy emberformát ábrázoló papírra lőni. Itt már komolyabb szerep jutott a többség által viselt multifokális szemüveglencsének, aminek a népszerűsítésére szervezték a lövészetet.

Célzásnál ugyanis gyors egymásutánban több távolságot is minél élesebben kell befogni, márpedig ez az a helyzet, amikor nem működik a sokak által emlegetett "majd átcserélem a másik szemüvegemre" elv. A futóvadpályán aztán előkerült az AK47-es, vagy ismertebb nevén Kalasnyikov típusú puska, és végül a számszeríjat is kipróbálhatták a sztárok.

A multifokális lencsék minden élethelyzetben használhatóak, így nincs szükség a különböző szemüvegek cserélgetésére. Komplex megoldást nyújtanak közelre, munkatávolságra (például számítógéppel végzett tevékenység esetén), távolra, és természetesen fényre sötétedő lencsével is megvásárolhatóak, így a napszemüveget is kiválthatjuk vele - vagyis négy szemüveg előnyeit is ötvözi egyetlen jól elkészített lencsének köszönhetően.

Az Irigy Hónaljmirigyes Sipos Petinek be kell látnia, hogy a szeme már nem a régi. A közelre látással vannak gondjai, és ezt nem csak a Magyar Látszerész Szövetség lőtéri feladatai igazolták. „Nemrégiben elég kellemetlen volt, amikor tusfürdőnek néztem a szőrtelenítő krémet, kínos perceket éltem át a zuhany alatt” – viccelődött Peti, majd így folytatta: „Komolyra fordítva a szót, az olvasáshoz egyre gyakrabban kell szemüveget használnom. A mostani feladatok közül inkább a lőpályán jeleskedtem, ahol arra volt szükség, hogy távolra lássak élesen.

A nap befutója Hajas Laci lett, aki nem a szerencsének köszönhetően zsebelte be a győzelmet. „Én néhány éve már multifokális lencsét hordok, mert a közel- és távollátással is voltak problémáim. Talán ennek is köszönhetően szerepeltem ma ilyen jól, lekörözve a többieket. Bár azt hozzá kell tennem, hogy csak a vaddisznólövészeten vált biztossá a győzelmem, mert a lőszerválogatásban még Barabás Évi vezetett” – tette hozzá szerénykedve Hajas Laci.

Nem csak a sztárok tesztelhetik azonban a látásukat. A Magyar Látszerész Szövetség multifokális lencséket népszerűsítő kampánya során bárki kipróbálhatja a többfókuszú lencséket, amelyeket 100 százalékos elégedettségi garanciával kínálnak az összefogásban résztvevő optikák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.