Megéri próbálkozni

Bárki feltörheti az NSA kódjait: nyilvánosak az infók

Bárki feltörheti a világ talán egyik legjobban őrzött szervezetének titkos kódjait, igaz, nem túl egyszerűen: szükség van a jó alapos felkészültségre és tudásra is. Már az interneten kering maga a kód.

2014.05.09 08:42ma.hu
Meg tudja fejteni?

Nyilvánosságra került egy részlet a világ egyik legnagyobb és legtitkosabb szervezetének kódjából, amit így most bárki feltörhet, aki az átlagnál jobban ért a kódfejtéshez. Sokkal jobban. És bár az NSA neve az utóbbi időben leginkább csak botrányos ügyek kapcsán került előtérbe, ezúttal mégsincs semmilyen világméretű veszély, sőt, ha valakinek sikerül megfejteni az interneten már keringő kódot, azt a szervezet még meg is jutalmazza.

A lehallgatási botrányairól, a krimirajongók számára pedig Dan Brown nagyszerű könyvéből, a Digitális erődből ismert adatgyűjtéssel és -feldolgozással foglalkozó NSA ugyanis állást hirdet kódfejtői pozícióra, és az első szűrő mindjárt az, hogy ki kell találni, mik is a jelentkezés feltételei. A Twitteren közzétett kód az átlagember számára csak véletlenszerűen egymás mellé pakolt betűk és karakterek sorozata, amiről eleinte többen azt hitték, hogy valaki meghackelte a cég közösségi profilját, esetleg az egyik unatkozó programozó tenyerelt rá a billentyűzetre és küldte el az üzenetet.

A kód feltörése mindazonáltal még nem jelent garanciát a munka megszerzésére: májusban minden hétfőn újabb és újabb kódot tölt fel a szervezet, amiből a további lépések is kiderülnek. Az NSA egyébként nem először alkalmaz ilyen szokatlan toborzási módszert: rendszeresen bukkannak fel az embereik a hacker-konferenciákon, ahol szintén potenciális munkatársakra vadásznak - emlékeztetett a Metro című brit napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.