Aki számít, ott volt

Parádéztak a sztárok a múzeum kiállításán

A film-, a zene- és a divatvilág sztárjainak parádés divatshow-jával nyílt meg a New York-i Metropolitan Múzeum új ruhakiállítása a hagyományos Metropolitan gálaest keretében hétfőn.

2014.05.06 11:27MTI
Reese Witherspoon, Cara Delevingne, Rhianna, Stella McCartney és Kate Bosworth - Fotó: Facebook/Metropolotan Museum

A múzeumban 40 millió dollárból megvalósult Anna Wintour Costume Center átadásán a divat iránt közismerten érdeklődő first lady, Michelle Obama vágta át a szalagot a divatszakma olyan hírességei előtt, mint Calvin Klein, Oscar de la Renta, Michael Kors, Donatella Versace, Carolina Herrera, Marc Jacobs, Donna Karen és Ralph Lauren.

Michelle Obama kijelentette, hogy az új gyűjtemény a divat mellett azt is bemutatja, milyen hatással vannak a trendek a kultúrára, történelemre. "A divat nem csak üzlet, de művészet is" - mondta, hozzáfűzve, hogy "a divat minden időben a tanulmányok és inspiráció forrása".

A Naeem Khan divattervezőtől egy háromnegyedes ujjakkal készült, zöld virágmotívumokkal gazdagon díszített selyemruhát viselő first lady köszöntő szavai után az összesereglett celebritások bejárták a Vogue magazin főszerkesztőjének nevét viselő kiállítóteret, amelyben a 20. század kiemelkedő ruhatervezőjének, Charles Jamesnek a munkáiból rendeztek tárlatot.

Az esti Met-gálán, a New York-i divatkalendárium legrangosabb eseményén csodálatos ruhakölteményekben vonult fel Sarah Jessica Parker, Marion Cotillard, Anna Kendrick, Charlize Theron, a Beckham házaspár, Lupita Nyong'o, Katie Holmes, Kirsten Dunst, Johnny Depp és Sean Penn is. Többen az 1978-ban elhunyt Charles James pazar ruháit öltötték magukra.

A brit származású, de 18 éves korától az Egyesült Államokban élő és dolgozó Charles James neve ugyan kevéssé ismert a nagyközönség előtt, a divatszakmában azonban nagy hatású tervezőnek tartják. A harmincas évektől az ötvenes évekig rendkívül látványos darabok kerültek ki a keze alól, amelyek inkább hasonlítottak szobrokra, mint öltözékre. Kliensei közé tartozott Gypsy Rose Lee és Marlene Dietrich is. Christian Dior azt mondta róla: "a generációm legnagyobb tehetsége".

A Charles James: Beyond Fashion (Charles James: A divaton túl) a múzeum nagy földszinti galériájában a ruhák mellett a technológiával is megismerteti a látogatókat. Animált videók illusztrálják a ruhák születését. A tervező leghíresebb darabjai közül látható az Esernyő nevet viselő, harmincas évekbeli fekete estélyi, amely a formája után kapta a nevét, valamint bemutatják a Taxi ruha elnevezésű, térdig érő fekete ruháját is, amit azért becéztek így, mert olyan egyszerű belebújni, hogy még egy taxiban is sikerülne. James mégis egy 1953-ban tervezett ruhájára volt a legbüszkébb, amelynek négy részből rafináltan szabott szoknyarésze fehér szaténból és fekete bársonyból készült, és egy lóhere négy levelét idézi.

Sarah Jessica Parker - Fotó: Facebook/Metropolitan Museum

Az Anna Wintour Costume Center kétéves felújítási és átalakítási munkák eredményeként született meg. A 400 négyzetméteres Lizzie és Jonathan Tisch Galéria rugalmas kialakítása lehetővé teszi a kiállítótér gyakori változtatását. A divatcentrumot korszerű technológiával, speciális hangosítással, kivetítőkkel és vezeték nélküli kapcsolattal is felszerelték.

A kiállítóközpontban található még a Carl és Iris Barrel Apfel Galéria, amelyben a látogatók tájékozódhatnak az divatközpont aktuális kiállításairól és rendezvényeiről, helyet kapott egy korszerű restauráló műhely, egy kibővített műhely és tároló, amely a Met és a Brooklyn Múzeum ruhakollekciójának is otthont ad, valamint a világ egyik legkiválóbb divat tematikájú könyvtára, az Irene Lewinsohn Costume Reference Library.

A Met honlapja szerint az utoljára több mint húsz éve átfazonírozott Costume Institut felfrissítését tízmillió dollárral támogatta Lizzie és Jonathan Tisch, a finanszírozáshoz továbbá Anna Wintour, a Met kurátorának vezetésével gyűjtöttek pénzt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.