A britek már korlátozzák a babfogyasztást

Ne egyenek annyi babot, árt a globális klímának

Furcsa figyelmeztetést adott ki a héten a brit képviselőház klímaváltozásért felelős minisztere: egy kutatási eredményre hivatkozva azt kérte az emberektől, hogy kevesebb babot egyenek, így védekezzenek a felmelegedés ellen.

2014.04.10 07:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Gualberto107

Meglepő figyelmeztetést adott ki Lady Verma brit klímaváltozási miniszter, miután a tudomására jutott a 73 éves Viscount Simon kutatási eredménye: a szakember azt állította, hogy a babfogyasztást követő gázkibocsátás jelentős mértékben befolyásolja a globális felmelegedés fokozódását. A kutató szerint Nagy-Britanniában a legmagasabb a világ egy főre eső babfogyasztása, étkezésükben meghatározó szerepet tölt be a sült bab, ami nagy mennyiségű természetes bélgáz-termelődést okoz, ez pedig komoly mértékben befolyásolja a klímaváltozást.

Miután a Lordok Házában Simon ismertette a kutatási eredményeit, Lady Verma máris felvetette, hogy valóban megoldást jelenthet, ha a britek mérséklik a babfogyasztásukat - számolt be a Daily Mirror. Egy tavaly decemberben megjelent kimutatás szerint 2012-ben csaknem 154 ezer tonna babot adtak el, ez fejenként mintegy 2,5 kilogrammot jelent évente, a lakosságba beleszámítva a csecsemőket is. A brit lap hangsúlyozta, hogy bár a globális felmelegedésért elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok által kibocsátott szén-dioxidot tesszük felelőssé, valójában a metángáznak - amit a babfogyasztás után keletkező bélgázok is tartalmaznak - több mint 20-szor erősebb hatása van a klímaváltozásra.

Ez utóbbi már a tehenek kapcsán is felmerült, de arra eddig senki sem gondolt, hogy az emberek metánkibocsátása mennyiben befolyásolja az üvegházhatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.