Brutálisan károsítja a klímet ez a gáz

Kevesebb metánt bocsát ki a több kukoricát evő tehén

Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják. A metán üvegházhatású gáz, mely mintegy 25-ször erőteljesebben károsítja a klímát, mint a széndioxid.

2014.03.19 08:59MTI
freedigitalphotos.net

Az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara az alsó-rajnavidéki Kleve kísérleti gazdaságában vizsgálta meg, hogyan hat a takarmány összetétele a károsanyag-kibocsátásra. A takarmánykutatás során 120 napon át két csoportra osztották a teheneket.

Különböző istállóban helyezték el őket, és más takarmányt kaptak. Az a 48 tehén, amelyik főként kukoricát evett, átlagosan állatonként napi 340 gramm metán bocsátott ki.

A másik csoport főként füvet kapott, és a metánkibocsátás átlagos értéke náluk 360 gramm lett. A metán a kérődzőknél a fűfélék emésztése során keletkezik. Egy következő felmérésben azt vizsgálják meg, van-e a csersavnak hatása az állatok emésztésére és az általuk felböfögött metán mennyiségére.

A német környezetvédelmi hatóság adatai szerint 2011-ben az ország teljes metánkibocsátásának több mint 50 százaléka a mezőgazdaságból származott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.