Kimúlt a tizedik

Már csak kilenc szumátrai orrszarvú él fogságban a világon

A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába.

2014.04.01 11:59MTI
Forrás: MTI

Kimúlt a világ tíz fogságban élő szumátrai orrszarvújának (Dicerorhinus sumatrensis) egyike: az ohiói Cincinnati Állatkert nőstényének halála jelentősen visszaveti a súlyosan veszélyeztetett faj megmentésére irányuló törekvéseket.

A Suci nevű rinocérosz helyi idő szerint vasárnap pusztult el ugyanannak a betegségnek a tüneteit mutatva, amely anyjával is végzett. Az állatkert illetékesei szerint azonban a boncolás végső eredményeire hónapokat kell várni.

Suci 2004-ben született és egyike volt az Emi nevű nőstény és az Ipuh nevű hím három borjának. A szülők 2009-ben, illetve 2013-ban pusztultak el. A gondozók abban reménykedtek, hogy sikerül pároztatniuk Sucit és fiatalabb testvérét, Harapant, amely immár Észak-Amerika egyetlen szumátrai orrszarvúja. (Suci másik testvérét 2007-ben Szumátrára küldték egy ottani tenyésztőprogramhoz.)

Az állatkertnek meg kellett várnia, amíg Harapan elérte az ivarérett kort, ám Suci időközben veszíteni kezdett a súlyából és a gondozók hemokromatózis - anyagcserezavarok közé tartozó genetikai betegség, amelyet a szervezetben kórosan felgyülemlett vas okoz - miatt kezdték kezelni.

Az intézmény egyelőre nem közölt információkat tenyésztőprogramja jövőjét illetően, de hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett marad a faj megmentésének ügye mellett.

A környezetvédők szerint mára mindössze száz szumátrai orrszarvú maradhatott az állatok természetes élőhelyének számító Indonézia és Malajzia erdőiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába. Néhány ázsiai kultúrában gyógyászati célokra használják az állatok tülkét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.