Bottal üthetik

Orvvadászok elől Botswanába menekítenének dél-afrikai orrszarvúakat

Az orvvadászat sújtotta Dél-Afrikai Köztársaságból a szomszédos Botswana védhetőbb területeire telepítene át száz orrszarvút két természetvédő szervezet.

2014.02.12 23:30MTI

A kimenekítési tervet a &Beyond és a Great Plains Conservation nevű szervezetek jelentették be szerdán Johannesburgban. Eszerint az állatokat 2015 folyamán fognák be magán és állami rezervátumokban, "biztonságos" módon Botswanába szállítanák őket, ahol ember által ritkán lakott, nehezen megközelíthető régiókban engednék szabadon őket.

A Botswanába menekített állatokra orvvadászat-ellenes szakértők vigyáznának, emellett nyomkövetővel szerelnék fel őket.

A mentőakció több mint nyolcmillió dolláros költségét adományokból teremtenék elő. Az áttelepítendő állatokat a tervek szerint megvásárolják a rezervátumoktól.

Dél-Afrikában él a világ orrszarvúállományának mintegy 80 százaléka, több mint 25 ezer egyed, ám számuk vészesen apadni kezdett az elburjánzó orvvadászat miatt. Tavaly első ízben több mint ezer rinocéroszt öltek meg vadorzók a Dél-Afrikai Köztársaságban, kétszer annyit, mint a megelőző évben. Az állatok 60 százalékát a világhírű Kruger Nemzeti Parkban ejtik el.

Immár minden kilenc órában levadásznak egy orrszarvút - mutatott rá Dereck Joubert, a főleg Botswana területén tevékeny Great Plains Conservation vezérigazgatója.

A rinocéroszokat Ázsiában gyógyhatásúnak tartott, aranyáron mért tülkükért irtják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.