Véletlen a mutáció

Hatlábú bárányai születtek, most tenyésztené őket a gazda

Hatlábú báránya született egy brit gazdának, mindjárt kettő is, bár állítása szerint semmit nem tett azért, hogy ilyen mutációval szülessenek meg az állatok. Most viszont már a tenyésztésen gondolkozik.

2014.04.01 12:29ma.hu

Bár saját bevallása szerint semmit nem tett annak édekében, hogy hat lábbal szülessen két báránya is, egy brit gazda most azon gondolkozik, hogy érdemes lenne célzottan is belekezdeni a mutáns bárányok tenyésztésébe. A whatcrofti Simon Bennett abban bízik, hogy ha ezentúl több ilyen bárány születik, akkor azáltal csökkenthetők lennének a birkafogyasztók költségei. Épp ezért most a genetikai ellenőrzést végzik egy reménybeli tenyésztési programhoz - számolt be a hírről a Daily Mirror című brit lap.

A gazda azt mondta, nem vont be tudósokat, akik módosították a génállományt, és semmi egyebet nem próbált tenni a bárányok szüleivel, egyszerűen csak így jöttek a világra mindketten. "Biofarm vagyunk, ezért a létezésük az anyatermészet műve" - mondta. Amióta azonban híre ment a csodabárányoknak, a világ minden tájáról vezető tudósok és állatorvosok keresik fel a farmot, és persze a magánemberek is csodájára járnak a fura lényeknek. Igaz, hogy nem először született négynél több lábbal bárány, de korábban még sosem fordult elő, hogy egyszerre kettő is ilyen genetikai eltéréssel lásson világot.

Annyit már sikerült kideríteni, hogy ez a két példány a négylábú fajtársakkal ellentétben jóval karcsúbb és izmosabb, így valószínűleg zamatosabb lesz a húsuk is, és a két extra lábat leszámítva minden más szempontból teljesen egészségesnek számítanak. Ez azt jelenti, hogy kockázatmentesen lehetne keresztezni az ő génjeiket a hagyományos birkákéval, és hamarosan jelentős árcsökkenés lenne elérhető a bárányhús piacán. "Ez egy hihetetlen fejlődés, amely képes lehet arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az Egyesült Királyság hústermelését" - állapította meg a brit bárányhúsért felelős szövetség szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.