Enyhítenének

A nepáliak felszámolnák a Mount Everest körüli közlekedési dugókat

A nepáli turisztikai minisztérium hétfői közlése szerint egyebek között úgy csökkentenék a torlódást, hogy külön köteleket rögzítenének a felfelé és lefelé haladó hegymászóknak a csúcs közelében.

2014.03.24 23:30MTI
Forrás: MTI

A mászóknak és az ereszkedőknek kihelyezett külön kötelekkel, valamint az alaptáborba felköltöző, helyben intézkedő kormányilletékesekkel enyhítene Nepál a Mount Everest közelében egyre gyakrabban kialakuló "közlekedési dugókon".

A nepáli turisztikai minisztérium hétfői közlése szerint egyebek között úgy csökkentenék a torlódást, hogy külön köteleket rögzítenének a felfelé és lefelé haladó hegymászóknak a csúcs közelében.

A hatékonyabb ellenőrzést szolgálja továbbá, hogy egy kilenctagú kormánydelegációt helyeznek az 5300 méter magasan fekvő alaptáborba a tavaszi mászó szezon teljes idejére. A testület a tervek szerint jelentéseket készít és segítséget nyújt, továbbá ellenőrzi, hogy a mászók eltakarítják-e maguk után a szemetet.

A biztonsági szolgálattal kiegészülő delegációnak ugyancsak joga lesz megfékezni az olyan dulakodást, amilyen például tavaly alakult ki három külföldi hegymászó és helyi serpák között. Elvehetik a mászási engedélyt, sőt, akár a hegy elhagyására is utasíthatják majd a mászókat.

A 2013-as tavaszi szezonban több mint 800 hegymászó próbálta meghódítani a világ csúcsát, és ez a szám a minisztérium becslései szerint idén sem lesz kevesebb. Azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tenzing Norgay 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, több mint 4 ezren érték el a csúcsot.

A nepáli turisztikai minisztérium március elején rendelte el, hogy áprilistól legalább nyolc kiló hulladékot kell leadnia minden hegymászónak a Mount Everestről való leereszkedés után. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy nagy mennyiségű szemét - műanyag csomagolások, üres konzerves dobozok, kötelek, létrák, sátorfelszerelés - halmozódott fel a világ legmagasabb csúcsa környékén.

Nepál mostanában több ponton is módosította a hegymászás szabályait, február közepén például módosították a mászás díjszabását az egyedül mászók és a kis létszámú csoportok javára. A nepáli kormány azon is dolgozik, hogy hamarosan 103 új csúcsot nyithasson meg a hegymászók előtt a jelenlegi 326-on túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.