Múmia belsőcombján találták a feliratot

1300 éves intim tetoválás hozta zavarba a tudósokat

A történelem eddigi legrégebbi tetoválását találták meg egy nagyjából 1300 éves múmia belső combján: a Mihály név ókori görög változata olvasható, bár úgy vélik, vallási oka lehet a tetoválásnak.

2014.03.24 08:30ma.hu
Fotó: British Museum

Egy férfinevet fedeztek fel a British Museum egyiptológusai egy most előkerült mumifikálódott női holttesten, a szudáni nő belső combján ókori görög karakterekkel a MIXAHA név rajzolódik ki, ami Mihályt jelent - ezzel a történelem legrégebbi tetoválására derült fény. A múmia korát mintegy 1300 évesre teszik, a vizsgálatok szerint Krisztus után 700 körül halhatott meg. A tudósok azonban úgy vélik, nem titkos szerelmi viszonyra utal a férfinév, sokkal inkább vallási oka lehet, mégpedig a bibliai Mihály arkangyal védelmét szerezte meg így a nő.

Mihály nemcsak a Gonosz elleni harcban volt Isten seregeinek védője, de a középkori Szudán is saját védőszentjének tekintette őt, így ez a magyarázat tűnik a legreálisabbnak. Azt azonban nem tudták megmondani a kutatók, hogy vajon a felirat látható volt-e bárki számára, mert egyelőre rejtély, hogy az ősi Szudánban milyen hosszúságú szoknya volt a divat - jegyezte meg a Daily Mirror. Most azonban biztos, hogy több ezren láthatják a titkos tetoválást, mert májustól a múzeum nyilvános kiállításának része lesz a múmia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.