19 tiroli férfi őse

Ötzi, a gleccsermúmia ma is élő rokonaira bukkantak Tirolban!

Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia 19 távoli rokonát azonosították ma is élő tiroli férfiak személyében osztrák kutatók.

2013.10.10 20:39MTI
Az Iceman

Az Innsbrucki Egyetem igazságügyi orvos szakértői DNS-elemzés segítségével találtak rá a tizenkilenc, ma is élő tiroli lakosra, akik rokonságban állnak Ötzivel, vagyis az Ötz-völgyi-Alpokban gleccserbe fagyva talált, körülbelül 5300 éve meghalt férfival. A tiroli jégember holtteste a világ legrégibb épségben fennmaradt emberi maradványa.

Walther Parson, az Innsbrucki Igazságügyi Orvostani Intézet kutatója elmondta, hogy a 19 tiroli férfi és Ötzi közös őstől származik. Ez az ős a friss adatok szerint legkorábban 10-12 ezer évvel ezelőtt élhetett, és feltehetően a Közel-Keletről vándorolt Európába. A tiroli férfiak azonban mit sem tudnak híres rokonságukról, a kutatók nem tájékoztatták őket.

A vizsgálat eredetileg Tirol lakosságát kívánta kutatni, és véletlenül bukkantak a meglepő összefüggésre. Körülbelül 3700 tiroli férfi véradó DNS-ét elemezték. Megadták születési helyüket és közeli férfi rokonaik származási helyét is.

Parson elmondta: vannak az ember DNS-ének olyan részei, amelyek általában változatlanul öröklődnek, a férfinél ezek az Y-kromoszómában, a nőnél a sejt mitokondrium nevű részében helyezkednek el. Változás csak mutáció útján jöhet létre, attól kezdve ez a mutáció öröklődik tovább. Az azonos mutációkat öröklő emberek csoportját ezért tudják a szakértők az úgynevezett haplocsoportokba összegyűjteni.

A haplocsoportok segítségével ismerheti meg a kutató a modern ember elterjedését és a történelem vándorútjait. A G haplocsoport például ma leginkább a Közel-Keleten fordul elő, Európában igen ritka, kivéve Tirolban.

Ötzi is a G, egész pontosan a G-L91 haplocsoportba tartozik. Parson és kutatócsoportja a genetikai elemzések segítségével még 19 olyan tirolit találtak, akik pontosan ehhez az alcsoporthoz tartoznak, tehát közös az ősük Ötzivel, a jégemberrel.

A kutatók feltételezik, hogy a svájci Engedinban és az észak-olaszországi Vinschgauban szintén élhetnek a G haplocsoportba tartozó emberek, ezért már felvették a kapcsolatot svájci és olasz tudósokkal, hogy a kutatást ott folytathassák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.