Amerika legnagyobb érmelelete került elő

10 millió dolláros kincset találtak kutyasétáltatás közben

"Olyan, mintha egy arannyal teli fazekat találtak volna a szivárvány vége alatt" - mondta egy érmeszakértő, aki felbecsülte a kutyasétáltatás közben előkerült ritka kincseket.

2014.02.26 13:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

A legnagyobb kincsre bukkant egy kaliforniai pár, amit Amerikában valaha véletlenül megtaláltak, az értéke mintegy 10 millió dollárra tehető, bár pontosan nem lehet megmondani. A páros egy öreg fa tövében bukkant rá egy nagy kupac régi pénzérmére, szám szerint összesen 1427 darabra, amelyek 1847 és 1894 között készültek, Abraham Lincoln, Andrew Johnson és Ulysses S.Grant elnöklése idején. Az érmék névértéke mindössze 27 ezer dollárt tesz ki, ám néhány közülük annyira ritka és olyan jó állapotban került elő, hogy árverésen akár 1 millió dollárt is megadhatnak érte. A teljes kollekcióért a szakértő szerint tehát nem túlzás a tízmilliót várni - számolt be a Daily Mirror amerikai hírforrásokra hivatkozva.

A lelet a Sacramento és Sierra Nevada közt húzódó Gold Country - "Arany Megye" - területen bukkant fel, errefelé kezdődött 1849-ben az aranyláz. A házaspár, amely megtalálta a ritka kincseket, a névtelenség homályába szeretne burkolózni, a sajtó előtt Don Kagin érmeszakértő képviseli őket. Mint mondta, a pár szeretné elkerülni a "kincsvadászokat", ezért nem verik nagydobra, hogy ők találták meg a ritkaságokat. Terveik szerint kifizetik a számláikat az érmékért kapott pénzből, a maradékot pedig valamilyen jótékonysági szervezetnek adományozzák.

A pénzdarabokat előbb a héten kezdődő atlantai numizmatikai kiállítás számára adják kölcsön, később pedig az Amazonon szeretnék értékesíteni a darabokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.