Napjai vannak hátra a kisfiúnak

Haldoklik az agysérült, de iskolai teszttel szekálják

Anyja úgy véli, már tényleg csak napokban mérhető az agysérüléssel született fia maradék élete, ezért felháborítónak találja, hogy azzal zaklatják a hivatalok, hogy miért nem írta meg az iskolai tesztet a gyermek.

2014.02.07 08:48ma.hu

Felháborítónak tartja egy floridai anya, hogy miközben fiának valószínűleg már csak napjai vannak hátra, most azzal kell az idejét töltenie, hogy azt bizonygassa: a gyermek olyan állapotban van, hogy még ha akarná, sem tudná kitölteni a szokásos éves iskolai felmérő tesztet. Az Orlandóban élő Ethan Rediske története már 2013 áprilisa óta borzolja a kedélyeket, az idén 11 éves kisfiú édesanyja akkor fordult a sajtóhoz a folyamatos vegzálások miatt. Az állami törvényekre hivatkozva az iskola - ahová Ethannek járnia kellene - azt követeli az anyától, hogy mutassa be az FCAT eredményét, amely az iskolások általános tudását méri fel évről évre.

Csakhogy Ethan már a születésekor súlyos agykárosodást szenvedett és teljesen béna, nem véletlenül nem kezdte el 6 évesen az iskolát. Állapota az utóbbi időben viszont olyan drasztikusan romlott, hogy az anya, Andrea Rediske kénytelen volt igénybe venni a hospice szolgáltatást. Az elmúlt néhány hétben már annyira nehézzé vált a helyzet, hogy Andrea szerint már csak a morfiumos kezelés segít elviselhetőbbé tenni a kisfiú utolsó napjait - számolt be a News13 című amerikai hírportál.

Fotó: freedigitalphotos.net

Ennek ellenére a nőtől azt követeli az Orange megyei iskolafelügyelet, hogy minél több bizonyítékot nyújtson be, amely alapján majd mentesíthetik a kisfiút az FCA teszt megírása alól. Andrea legfőképp azt tartja felháborítónak, hogy az ő esetében szimpátiát és együttérzést várt volna a körzeti iskolától, ehelyett most az idejét mindenféle írásos bizonyíték beszerzésére kell vesztegetni. Az anya szerint a kerület a magántanárt is eljárással fenyegette, amiért nem segít Ethannek megfelelően felkészülni az FCAT-re.

Jennifer, a kisfiú tanítója az anya szerint mintapéldája lehetne minden pedagógusnak, mert annak ellenére, hogy a gyerek már szinte alig-alig érzékel valamit a külvilágból, még most is minden nap meglátogatja őt a hospice-házban, Ethan pedig mindig egy halvány mosollyal jutalmazza a törődését. "Úgy tűnik, a hospice által kiadott igazolás nem elég, hogy haldoklik. Minden nap, mikor Jennifer eljön, egy dokumentumot kellene kitöltenie Ethan "haladásáról". Ez komoly? Hogy miért nem felel meg Ethan Rediske a 6. osztályos otthoni tanulás követelményeinek? Azért, mert el van bódulva a morfintól. Arra számítunk, hogy bármelyik nap elmehet. De ő görcsösen kapaszkodik az életbe" - írta az anya.

Rick Roach, az illetékes ügyintéző elmondta, hogy már tavaly óta próbálja elérni a törvényhozóknál, hogy a súlyos értelmi fogyatékosok végleges felmentést kapjanak a teszt alól, de egyelőre nem járt sikerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.