Nem élhetett bő egy évig nyers sirályon

Sántít a mese: túl kövér ahhoz, hogy hajótörött legyen

Azt állítja, alig emlékszik valamire a megpróbáltatásaiból, de abban biztos a hajótörött halász, hogy 16 hónapot élt túl a tengeren hánykolódva. A szkeptikusok szerint viszont ahhoz nem eléggé fogyott le, hogy igaz legyen a sztorija.

2014.02.04 09:44ma.hu

"Élek és nem tudom elhinni!" - lelkendezett a hajótörött halász, akit a csendes-óceáni Marshall-szigetek fővárosában, Majuróban tettek partra, állítólag 16 hónapnyi hánykolódás után. A férfi azt állítja, nem sok mindenre emlékszik, bár a nevét pontosan meg tudta mondani, és azt a dátumot is, amikor hajótörést szenvedett társával, Ezekiellel, de a saját korát már nem tudta felidézni, és családtagjaira is csak homályosan emlékszik. Jose Salvador Alvarenga azt mondta, a halászhajójuk motorja három hónappal az indulás után, 2012. december 21-én romlott el, onnan kezdve tehetetlenül sodródott a 15-18 év közti társával a nyílt vízen, amelyben egyébként igen sűrűn hemzsegnek a cápák és a heves viharok is gyakoriak.

Fotó: freedigitalphotos.net

Alvarenga szerint többször megpróbálták felhívni magukra a figyelmet, ha más hajókat láttak, de sosem jártak sikerrel és egyre messzebbre sodródrak. Társa négy héttel később a perzselő nap és az éhezés miatt hosszú szenvedések közepette halt meg, ő képtelen volt a nyers húst - mint a sirály, a teknősök és a halak - megemészteni. Alvarenga azonban ezek segítségével tartotta fenn magát, sőt, egyszer még egy kisebb méretű cápát is kifogott - állítja. Mivel tudta, hogy a sós tengervíztől életveszélyesen kiszáradna, a saját vizeletét itta.

"Minden nap ugyanolyan volt, csak tenger és tenger. Nem láttam semmi mást. Csak a tenger és a hajóm... az időről nem volt semmi fogalmam" - mondta. Állítása szerint az öngyilkosság is megfordult a fejében, de nem tudta megtenni, ehelyett imádkozott és Isten kegyelmére bízta magát. A magát 36-38 év körülire tevő férfi a partot érés után szerette volna felhívni feleségét és 10 éves kislányát, de nem emlékezett sem a faluja nevére, sem a telefonszámra - számolt be a Daily Mirror. "Sok mindent elfelejtettem" - magyarázta.

A parton állók közül azonban sokan - és azóta egyre többen - kétségbe vonták a férfi történetét, amely ellen a legfőbb érv az, hogy ha valóban olyan körülmények közt élt volna, ahogy mondja, akkor fizikailag sokkal szikárabbnak kellene lennie - a hajótörött férfi viszont láthatóan jó egészségben van, kikerekedett, pirospozsgás arccal és egyáltalán nem lefogyott testtel. "Nem olyan sovány, mint a korábbi túlélők" - jegyezte meg Gee Bing, a Külügyminisztérium képviselője, aki abban bízik, hogy sok-sok beszélgetés hatására visszatérnek a férfi emlékei, és választ kaphatnak a most még tisztázatlan kérdésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.