Gyorsan véget ért a férfi élete

Elutasították a fellebbezést, kivégezték a gyilkost

Elutasították a kegyelmi kérvényt, és szerda este kivégezték azt az elítéltet, aki 1991-ben egy ékszerészt gyilkolt meg. Az áldozat özvegye a végén csak annyit kérdezett: miért kellett erre 22 évet várnia.

2014.01.30 12:29ma.hu

1991-ben Herbert Smulls találkozót beszélt meg Stephen Honickman ékszerésszel, állítása szerint azért, hogy egy gyémántot vegyen a menyasszonyának. Valójában azonban kirabolni készült az üzletembert az otthonában, ráadásul magával vitte egy 15 éves barátját is, hogy segítsen elkövetni a bűncselekményt, ami végül sokkal rosszabbul végződött: a férfit agyonlőtték. Felesége, Florence szintén kapott egy lövést, de túlélte, mert a támadók a medencébe zuhanó és erősen vérző nőről azt hitték, hogy meghalt.

A gyilkost több mint 22 évvel később, január 29-én késő este injekcióval kivégezték, azzal a pentobrbitállal, amelyet Missouri államban csak november óta használnak. A férfi kegyelmi kérvényét elutasították, és ő volt a harmadik, akit ezzel a szerrel végeztek ki. Az 56 éves elítélt nem élt az utolsó szó jogával, ezt követően a folyamat gyorsan lezajlott: a két - meg nem nevezett - tanú jelenlétében Smulls még megpróbált valamit tátogni, de aztán két nehéz lélegzetvétel után becsukta a szemét és este 10:20-kor halottnak nyilvánították.

A kivégzés után Florence Honickman nyilatkozott a sajtónak, oldalán az azóta felnőtt fiával és lányával. Annyit kérdezett: miért kellett a fellebbezésekkel 22 évig elhúzni Smulls halálát. "Félreértés ne essék, a hosszú, kanyargós és fájdalmas út vezetett eddig, így ez a nap az igazság paródiájává vált" - mondta. Smulls ügyvédei ugyanakkor vitatták a kivégzéshez használt szer összetételét, amely már korábban is számos ellenkezést váltott ki, mondván, a végrehajtás során az elítéltnek felesleges szenvedést okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.