Antarktisz

Újra szárazföldön a jég fogságába került kutatóhajó utasai

Az Akagyemik Sokalszkij nevű hajó 52 utasa - ausztrál, brit és új-zélandi kutatók, turisták és újságírók - az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetére érkeztek meg. A kutatóhajó december 24-én szorult az antarktiszi jég közé.

2014.01.22 11:25MTI
Forrás: MTI

Végre elérték a szárazföldet szerdán a karácsonykor az antarktiszi jég fogságába került orosz kutatóhajó utasai.

Az Akagyemik Sokalszkij nevű hajó 52 utasa - ausztrál, brit és új-zélandi kutatók, turisták és újságírók - az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetére érkeztek meg. A kutatóhajó december 24-én szorult az antarktiszi jég közé.

Az utasokat több mint egyhetes veszteglés után január 2-án egy kínai helikopterrel tudták elszállítani az Aurora Australis ausztrál jégtörő hajóra. Egy nappal később a helikopter hajója, a Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő is elakadt a jégben, és csak négy nappal később tudta folytatni útját.

"Nagyon sajnáljuk, hogy a mentési munkálatok fennakadásokat okoztak kollégáink kutatómunkájában. De minden tudós, aki ismeri az Antarktiszt, tudja, milyen kockázatokat rejt ez a térség. Sajnos rossz időben rossz helyen voltunk" - mondta Chris Turney, az orosz kutatóhajó expedíciójának vezetője, miután megérkeztek a tasmaniai Hobart kikötővárosba.

A szélsőséges időjárási körülmények között végzett mentésben részt vett több kutatóhajó is, amelyek éppen a rövid ausztrál nyarat próbálták volna kihasználni, hogy a térségben tudományos munkát folytassanak. A szerencsétlenül járt Akagyemik Sokalszkij utasainak mentése miatt elvesztegetett napok nem kis bosszúságot okoztak ezeknek a kutatóknak. Az orosz hajó egyébként egy száz évvel ezelőtti történelmi expedíciót akart megismételni, amelyet Sir Douglas Mawson ausztrál felfedező vezetésével hajtottak végre az Antarktiszon 1911 és 1914 között.

A mentési munka költsége becslések szerint 1,8 és 2,4 millió ausztrál dollár (360 és 480 millió forint) között lehetett, ami még nem tartalmazza a halasztást szenvedett tudományos expedíciók költségét. Az ausztrál hatóságok közölték, hogy megpróbálják visszaszerezni a mentésre fordított pénz egy részét az orosz hajó biztosítójától, illetve az expedíciót szervező egyetemtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.