2 év múlva szolgálatba állhat

Kína "intelligensebb" jégtörőt épít

Kína a jelenleginél erősebb és "intelligensebb" jégtörőt épít, amely két év múlva már szolgálatba is állhat. Az új jármű a jelenlegi egyetlen kínai jégtörőnél, a Hósárkánynál (Hszüelung) komolyabb kapacitásokkal rendelkezik majd.

2014.01.06 09:53MTI

A hírt a kínai északi és déli sarkköri expedíciókért felelős állami szerv igazgatója, Csü Tan-csou jelentette be. Csü leírása szerint az új jármű felszereltsége a korábbinál kiterjedtebb tudományos kutatást tesz majd lehetővé.

A Hósárkány egyelőre név nélküli kistestvére 100-120 méter hosszúságú, bátyjánál némiképp rövidebb lesz, s éles oldalpengéi akár másfél méteres jég áttörését is lehetővé teszik majd - sorolta a szakember.

A szállítás helyett elsősorban a kutatómunkára koncentrál majd, komolyabb laboratóriumokkal szerelik fel, s mobil kutatóközpontként fog működni. Az új kínai jégtörőt a finn Aker Arctic Technology tervezte, de azt Kínában építik, várhatóan 2016-ra lesz kész. A kivitelezés összesen mintegy 600 millió dollárba kerül - becsülte a televízió riportja.

Kína mindezidáig egyetlen jégtörőjét Ukrajnától vásárolta, s az 1994 óta szolgál elsősorban ellátmány-szállítóként a Déli-sarkvidéken.

A Hszüelung jelenleg a jég fogságában az Antarktisznál vesztegel, miután az előző héten segített egy beszorult orosz hajó utasainak kimentésénél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.