Nem vették észre a síneket

Negyvennyolc rénszarvast gázolt halálra egy vonat Svédországban

Negyvennyolc rénszarvast gázolt halálra egy személyvonat Svédországban, a lappföldi Kaitum falucska közelében.

2014.01.14 19:06MTI

A Trafikverket svéd közlekedési vállalat keddi bejelentése szerint a csorda azonos irányban haladt a síneken a szerelvénnyel, amelyet talán a zord téli idő miatt nem észlelt. A szarvasgázolás nem ritka Lappföldön, a szombati balesetben elpusztult állatok hatalmas száma azonban szokatlan.

A zord sarkvidéki teleken a rénszarvasok sokat vándorolnak élelem után kutatva, és a vastag hóban nem mindig veszik észre a vasúti síneket.

A vasúttársaság térségi igazgatója szerint a rénszarvasokra amúgy is jellemző, hogy ha például az országúton haladva egy autó éri utol őket, inkább előre szaladva próbálnak menekülni ahelyett, hogy kitérnének oldalra.

A kaitumi "tömegszerencsétlenség" esetében a vonattal azonos irányban haladó állatoknak esélyük sem volt a megmenekülésre, hiszen egy teljes sebességgel haladó vonatnak egy kilométer kell a megálláshoz - mondta az igazgató. A rénszarvastartás a lappföldi gazdaság egyik pillére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.