Jó, hogy büdös, de atomveszélyt szimatolni...?

Atomriadót fújtak a használt pelenkák miatt

Atomveszélyt jeleztek a műszerek, ezért biztonsági ellenőrzést kellett végezni egy Linzhez közeli hulladékmegsemmisítő telepen. Kiderült, hogy a magas radiioaktív sugárzás a pelenkákból jött.

2014.01.08 14:34ma.hu

"Riasztóan magas" szintet jeleztek a Geiger-Müller-számlálók, amikor egy Linzhez közeli szemétégetőbe megérkezett a legújabb szállítmány. A szakemberek azonnal leállították a megsemmisítési folyamatot, hogy kiderítsék, hogyan kerülhetett az egyszerű hulladék közé ilyen mennyiségű radioaktív sugárzó anyag. A keresés gyorsan eredményre vezetett: a vészhelyzetet mintegy két tucat felnőttpelenka váltotta ki, amelyek egy kórház kukájából kerültek a szemétszállító kocsiba.

A keddi incidens kivizsgálásakor kiderült, hogy a pelenkák olyan betegekről kerültek le, akik korábban diagnosztikai okból radioaktív jódot kaptak. A szakemberek ugyanakkor megnyugtatták a dolgozókat, hogy bár a mért sugárzás szintje meghaladta a normális értéket, senki sem volt veszélyben.

A normál hulladék kirakodása után a tűzoltók segítségével a sugárzó pelenkákat elkülönítették és veszélyes hulladékká minősítették át, majd az arra vonatkozó szigorú szabályok betartásával szállíttatták át egy speciális megsemmisítő helyre. A hatóság emberei végig felügyelték a szállítójármű útvonalát, a kocsi fémtartályának azonban legalább nyolc napig fog tartani, míg a sugárzási szintje visszaáll a normál tartományba - adta hírül osztrák hírforrásokra hivatkozva a MyNews13 című internetes hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.