Csúnya sérüléseket okoz a "bátorságpróba"

Új őrület: figyeljen a gyerekére, ha spray-s flakon van a kezében!

Új divathóbort ütötte fel a fejét a kiskamaszok körében, amelynek súlyos következményei lehetnek: bőrükön fagyási vagy égési sérüléseket okozhat az aeroszolos bátorságpróba.

2014.01.06 18:17ma.hu

Új kamaszkori őrültségre figyelmeztetnek a brit szakemberek, az egyre jobban elterjedő bátorságpróba súlyos sérüléseket okozhat a gyerekeknek, akik akár önként, akár a társaik nyomására alávetik magukat a próbának. A gyerekek azzal szórakoznak, hogy egészen közelről, szinte csak 0,5-1 centi távolságról fújják a csupasz bőrükre az aeroszolos flakon tartalmát, ám az erős nyomás miatt az így kiáramló folyadékszemcsék súlyos fagyási vagy égési sérüléseket is okozhatnak a bőrön, ha sokáig tart a "próba". Márpedig ennek nagy az esélye, a verseny tétje ugyanis az, hogy ki bírja ki tovább az egyre fájdalmasabb fújást.

A gyerekek videóra veszik a bizonyítékot és feltöltik a világhálóra, aminek hatására még gyorsabban terjed az őrület - intenek a Daily Mail által megszólaltatott szakértők. "Rövid távon egyszerre fájdalmas és káros a hatása, de ha hosszabb ideig tart a spray-zés, akkor az akár maradandó károsodással és torzulással is járhat" - fogalmazott a brit Skin Foundation nevű szervezet szóvivője.

Spray okozta fagyási sérülés (Fotó: YouTube)

Egy dél-amerikai csoport tagjai az általuk készített videók tanúsága szerint kifejezetten szórakoztatónak találják, hogy egymás bőrén egyre nagyobb vörös hólyagokat hoznak létre. Az orvosok arra emlékeztetnek, hogy tavaly hasonló mértékben terjedt a só+jég kombinációjával végzett bátorságpróba, ami szintén borzalmas sérüléseket okozott a gyerekeknek. Ez utóbbi egyébként nemcsak a bőrön okoz elváltozásokat, de a bőr alá hatolva az izmokat, sőt, szélsőséges esetben a csontokat is károsíthatja.

Vigyázzunk gyermekeinkre és figyelmeztessük őket, hogy ne szálljanak be ebbe az esztelen versengésbe!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.