Nyers hús

Megfosathat egy egész államot az új őrület

Az egészségügyi hatóságok rosszallják a "kannibál szendvics" őrületet - ugyanis többszörös hasmenéses fertőzést okozhat.

2013.12.08 15:30ma.hu
A pulykahús sem jobb...

A szövetségi egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a "kannibál szendvics" miatt, amely egy Wisconsin államban népszerű - kekszre kent nyers húsból álló - ünnepi finomság.

A nem túl ünnepélyes hangulatú szendvics, ami sós kekszre kent nyers darált marhahúsból készül, hagymával a tetején, felelős az államban 2012-ben kitört E. coli járványért. Éppen ezért a járványügyi központ figyelmeztette a lakosságot, lehetőség szerint ne fogyasszanak ebből a helyi kulináris gyöngyszemből. Sokan azonban úgy hiszik, hogy a marhánál egészségesebb pulykahúsra cserélve a recept is jobb lesz. Ám a megvizsgált csomagolt darált-pulykahúsok 90%-a szintén tartalmazott veszélyes kórokozókat. Nyersen fogyaszvta ezek komoly megbetegedéseket okozhatnak (hevítéssel azonban könnyedén megszabadulhatunk tőlük).

"Azt szeretnénk, ha mindenkinek gyönyörű karácsonya lenne, lehetőleg megbetegedések nélkül" - mondta Abbey Canon, a wisconsini egészségügyi központ járványügyi felelőse. Canon szerint a darált marhahúst legalább 160 fokra kell hevíteni, hogy a veszélyes baktériumok többségétől megszabaduljunk.

A főleg dél-wisconsinban és a középnyugati régió északi részein kedvelt ünnepi fogás az E. colin kívül több más komoly fertőzésnek is melegágya lehet, szalmonellának, lisztériának és campylobacteriosisnak (mind komoly hasmenéssel jár).

A "kannibál szendvicshez" igen hasonló módon elkészített "tigrishús" több komoly járványért volt felelős az államban a hetvenes és a kilencvenes években. Az állam egészségügyi hatóságai szerint a figyelmeztetések ellenére meddő harcot fojtatnak a szendvics terjedésével. A tavalyi járvány betegeivel kitöltettek egy kérdőívet, több mint ötven százalékuk ugyanis nyilatkozta azt, továbbra is enne a "finomságból". A fertőzött húsból vásárolt emberek 70%-a pedig azt mondta, dacára a fertőzésnek, továbbra is szívesen enne "kannibál szendvicset".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.