Kb. kétezer forintot "kell" fizetni

Jövőre is lesz becsületkassza a Fudzsin

A jövő nyári mászószezonban ismét ezer jenes (kétezer forintos) belépődíj önkéntes megfizetésére fogják kérni a japán Fudzsi hegyet megmászókat.

2013.12.26 11:49MTI
MTI

Az ikonikus vulkáni kúpon osztozó két prefektúra, Jamanasi és Sidzuoka szerdán állapodott meg elvben a díjszedésről. Az így befolyó összegeket a környezet megóvására és a hegymászóknak nyújtott szolgáltatások javítására fogják fordítani a nemrég az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított hegyen.

Az önkéntes belépti díjat a Japán nemzeti jelképének számító, szakrális tisztelet övezte 3776 méter magas hegyre vezető út ötödik állomásánál, azaz nagyjából a mászás felénél fogják elkérni az emberektől. Idén nyáron próbajelleggel már szedtek ezer jenes önkéntes belépőt a Fudzsin, akkor egy tíznapos időszak alatt nagyjából 34 ezren fizették meg a díjat.

A július elejétől augusztus közepéig tartó nyári mászószezonban összesen 370 ezer ember mászta meg a hegyet, és a helyi önkormányzatok szerint ez a szám a világörökséggé nyilvánítás miatt a következő években tovább nőhet.

A megnövekedett érdeklődésre az érintett önkormányzatok a jövő nyárra a hegyre vezető ösvények menti illemhelyek és elsősegély-állomások felújításával készülnek. Emellett a mászók által okozott talajerózió helyreállítása, a szemétszedés és más közfeladatok ellátása is jelentős terhet ró a környékbeli önkormányzatokra.

A két prefektúra januárban kikéri a lakosság véleményét is a tervezett lépésről, amelyet várhatóan január 22-én véglegesítenek. Emellett azt sem zárták ki, hogy idővel kötelezővé tegyék a most még önkéntes belépődíjat. A vulkán megmászásának fizetőssé tétele már 2001-ben is felmerült, azonban a látogatószám esésétől és a kedvezőtlen gazdasági hatásoktól tartva a tavalyi kísérletig elálltak az ötlettől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.