Eddig Eddie Murphy volt a negatív csúcstartó

Adam Sandlert durván túlfizetik - alig térül meg a gázsija a mozikban

Letaszította a negatív csúcstartók trónjáról Adam Sandler az eddigi leginkább túlfizetettnek számító Eddie Murphyt, a színész minden egyes megkeresett dollárjával csupán 3,4-et "termelt" a mozik pénztáránál.

2013.12.11 07:48ma.hu / MTI

A hollywoodi sztárok körében nemcsak az a beszédtéma, hogy ki mennyit kapott egy-egy filmjéért, hanem azt is időről időre felülvizsgálják a filmkészítők, hogy megérte-e az adott színészt annyiért foglalkoztatni, amennyit a szerződésben kikötöttek. A Forbes magazin ezúttal is elkészítette a listáját arról, hogy az egyes filmszínészek gázsija mennyire térült meg. Eszerint idén a leginkább túlfizetett sztárnak Adam Sandler bizonyult, aki többek közt a Jack és Jill, illetve az Apa ég! című filmekkel próbálta a mozikba csalogatni a közönséget, csekély sikerrel: az elmúlt három évben minden neki kifizetett dollár mindössze 3,4-szeresen térült meg.

Fotó: MTI

Ezzel letaszította a trónról Eddie Murphyt, aki tavaly ennél sokkal rosszabb mutatóval került az élre a negatív listán: befektetett dolláronként csak 2,3-at hozott vissza. Az idei lista élmezőnyéből ugyan kimaradt, de ezt aligha bánja, szégyenkezni annál több oka van Katherine Heiglnek, aki a Bérgyilkosék és A szingli fejvadász című filmek után minden egyes neki kifizetett dollárért cserébe csak 3,5 dollárral gyarapította a filmgyártók kasszáját.

Az éves listát a Forbes mindig a legutóbbi három év termését figyelembe véve állítja össze, ugyanakkor az idei rangsorban nem vették figyelembe Sandler legutóbbi, Nagyfiúk 2 című vígjátékát, amelyet a lista június 1-i zárása után egy hónappal kezdtek vetíteni. A film megérte a várakozásokat, kasszasikernek bizonyult, így szinte biztosra vehető, hogy Sandlernek jövőre már nem kell szégyenkeznie. A listából egyébként csak az átlagos megtérülési ráta derült ki, az nem, hogy a színészek összegszerűen mennyit kerestek - a magazin csupán annyit közölt, hogy Sandler még mindig több mint 15 millió dollárt zsebel be filmenként, ami egyre kevesebb sztárról mondható el.

A dobogó legalacsonyabb fokára Reese Witherspoon került, aki a Vizet az elefántnak és a Kémes hármas című filmekkel is csak 3,9-szeres hasznot hajtott a filmstúdióknak. A top 5-ös lista szereplője lett még Nicholas Cage és Kevin James.

A hollywoodi stúdiók az utóbbi néhány évben jelentősen csökkentették az előre kialkudott fix gázsikat, helyette inkább áttértek arra a gyakorlatra, hogy viszonylag kisebb összeget fizetnek ki a forgatás után, cserébe viszont a jegyeladásokból százalékos arányban részesülnek a szereplők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.