A kormeghatározásnak esett áldozatul a kagyló

A történelem nagy "hoppá"-i: a legöregebb kagylót ölték meg a kutatók

Meg akarták állapítani, pontosan hány éves, ám épp ezzel ölték meg a világ jelenleg ismert legöregebb élőlényét - nem számítva természetesen a növényeket -, a Ming nevű kagyló 507 évesen pusztult el.

2013.11.15 10:15ma.hu

Néhány napja a legelképesztőbb felfedezésről számoltak be egy walesi egyetem kutatói, de ezzel egyidőben a legborzasztóbb bejelentést is tették: a hét évvel ezelőtt felfedezett és Ming névre keresztelt kagyló az eddigi számításokkal ellentétben nem 405, hanem 507 éves volt, így a tudósok 2006-ban lényegében az eddig ismert legöregebb állatot végezték ki vizsgálódásaik közepette. A kagylót az izlandi tengerfenék kotrásakor találták meg, és akkor pusztították el, amikor a kormeghatározás miatt felfeszítették a héját.

A kagyló éveinek a számát a héj belső oldalán képződött gyűrűkből lehet kikövetkeztetni, és amint azt a néhány napja közzétett vizsgálat kimutatta, az eredeti vizsgálatoknál elnéztek valamit és ezáltal most nem csupán egy szép kort megélt kagyló pusztulását sajnálhatjuk, hanem a legöregebb lényét. A kagylók csak nyáron nőnek, amikor a víz meleg és planktonban is bővelkedik, ilyenkor 0,1 mm-rel nő a külső héja.

Érthető hát, hogy a tudóstársadalom mellett a közvéleményt is felborzolta az új felfedezés, ám ha nem is ilyen tragikus mértékben, de nem ez az egyetlen olyan esemény a történelemben, amikor fatális véletlenek hiúsítottak meg nagyszerű dolgokat.

A legdrágább csorba

A világ legdrágább sérülésének tartják azt a kis hibát, amely egy japán porcelánvázán keletkezett: a füstölőként használt darabot Alan Bridges vásárolta egy kirakodóvásáron mindössze 3 fontért (bő 1000 forint). Noha sejtette, hogy ennél jóval többet ér, azt álmában sem gondolta, hogy mekkora kincsre akadt, és ugyanezért akkor sem aggódott túlzottan, amikor az értékbecsléshez csomagolva egy apró darabka lepattant róla. Utóbb kiderült, hogy ez a kicsiny baki 12 ezer fontos (4,26 millió forintos) veszteséget jelentett neki, hibátlan állapotban ugyanis 14 ezer fontot ért volna az 1900 körül készült váza, de a sérülés miatt már csak 2000 fontot kaphatott érte.

A tönkretett rekordkísérlet

Fotó: freedigitalphotos.net (Képünk illusztráció!)

2008-ban több mint 1000 szakács gyűlt össze Teheránban, hogy megdöntsék a világ leghosszabb szendvicsének rekordját, és amikor az utolsó összetevő is a helyére került, joggal hihette mindenki, hogy van okuk az ünneplésre, mert elkészült a nagy mű. Arra azonban senki nem készült fel, hogy a türelmetlen és egyre éhesebb bámészkodók a várakozás közepette egyszercsak megkezdték az 1500 méteres, 1000 kg strucchússal töltött szendvicskígyó elejét, így mire a Guinness Rekordok Könyvének helyszínen lévő szakértői megkezdték a hitelesítést, az elképesztő munka kárba veszett, a szakácsok nem írhatták be magukat a gasztrotörténelembe.

A feltakarított művészet

Fotó: freedigitalphotos.net (Képünk illusztráció!)

A takarító, aki egy egész zsáknyi szemetet dobott ki egy művészeti galériából, azt gondolta, kiváló munkát végzett. Talán még dohogott is közben magában, hogy ki az a neveletlen alak, aki a galéria közepére hordja a hulladékot. Csakhogy valójában a Tate galériában álló szemétkupac a német Gustav Metzger műalkotása volt, a látszólag össze-vissza odahordott papír- és kartonhulladék a művészet "végső létezését" hivatott bemutatni. Jó hír a rosszban, hogy utólag a kurátoroknak sikerült újraépíteniük az alkotást.

4 milió dominó kontra 1 darab veréb

Fotó: freedigitalphotos.net

Heteken át épült a 4 millió darabból álló dominósor a holland Leeuwarden városban 2005-ben, hogy egy nagyszabású rekordkísérlet során döntsék fel mindet, amikor az egyik nyitott ablakon át egy veréb repült fel - és kétségbeesett repkedése közben, míg a kijáratot kereste, feldöntött 23 ezer dominólapkát. Az állatvédők heves tiltakozását váltotta ki a bevetett megoldás: egy mesterlövész lőtte ki egy puskával az eltévedt szárnyast, még mielőtt további kárt okoz.

Csak egy kioldódott cipőfűző...

Fotó: freedigitalphotos.net

Ha belépünk egy múzeumba, aligha jut eszünkbe ellenőrizni a cipőfűzőnket, és a bejáratnál olvasható szabályok közt sem szerepel efféle intelem, pedig lehet, hogy helye lenne a "tilos enni" és a "tilos a kiállított tárgyakat fogdosni" mellett. 2006-ban egy Nick Flynn nevű látogató épp a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban nézelődött, amikor megbotlott a kikötődött cipőfűzőben. Ugyan ő csak néhány kék foltot szedett össze, és a büszkesége sérült a kelleténél jobban, a kiállított tárgyak jobban megsínylették az esését: három 17. századi, félmillió fontot érő vázát döntött fel és tört darabokra. A szakértők persze össze tudták ragasztani a több száz darabra hullott ereklyéket, de mint tudjuk, az már nem olyan, mint eredetileg volt.

Popeye spenótja - nem is olyan különleges, mint hittük?

Gyerekek millióiba tömték bele a spenótot, és máig tartja magát az a hiedelem, hogy ez a zöldségféle tartalmazza a legtöbb vasat, nem véletlenül született meg Popeye figurája is, vele még könnyebb volt megszerettetni a gyerekek körében nem túl népszerű szószt. Csak sok évvel később derült ki, hogy Erich Von Wolf elszámította magát az egyik mérés közben, és rossz helyre került egy tizedesvessző, így 100 gramm spenótban valójában nem 35, csupán 3,5 milligramm vas található. Persze ettől még továbbra is bátran ehetjük, csak a vashiányos állapoton vajmi keveset fog segíteni.

A majommá lett Jézus

Fotó: YouTube

Az utóbbi idők egyik leghíresebbé lett melléfogása volt, amikor a spanyol Cecilia Gimenez úgy döntött, hogy kijavítja a Sanctuario de Misericodia templom falán található Jézus-freskó hibáit. A festmény helyenként már hiányos volt, mert lepergett a vakolat, ám a 80 éves nő úgy döntött, nem kell ehhez szakemberre várni, ki tudja ő is javítani némi hagyományos falfestékkel. Fogta hát a barna és vörös masszát és átmázolta a fehér felületeket, végül Jézus jobban hasonlított Moncsicsire, mint egy szentre.

A sors különös játéka, hogy a rongálás dacára most mégis egész jól él az idős asszony, a templomnak ugyanis a kétes alkotás révén annyira megnőtt a hírneve, hogy már belépődíjat kell szedniük a látogatóktól, és ennek egy része Gimenez asszony pénztárcáját gyarapítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.