Mi okozza a spontán égést?

Csak ült a kanapén és meggyulladt

Több mint 200 öngyulladásos esetet tart nyilván a szakirodalom, de jelenleg egyedül Frank Baker, a vietnámi veterán az, aki el is tudja mesélni, mi történt vele, csak ő élte túl a furcsa jelenséget.

2013.10.04 07:49ma.hu

2010 decemberében halálra égve találtak rá az ír Galwayben a 76 éves Michael Fahertyre, végzetét a spontán emberi égés okozta - a tűz, ami váratlanul fellobban valaki testén, minden megmagyarázható ok nélkül. 1986-ban egy 58 éves nyugdíjas amerikai tűzoltóra, George Mottra találtak rá a házán kívül, testéből csak egy elszenesedett láb, egy a hőtől összezsugorodott koponya és néhány bordadarab maradt. Idén februárban a 65 éves oklahomai Danny VanZandt maradványait találták megégve a lakásában - miközben a körülötte lévő bútoroknak semmi baja nem lett.

A sort még hosszan lehetne folytatni, a szakirodalom összesen több mint 200 olyan esetet tart nyilván, amelyeknél a halál oka spontán égés, ám mindössze egy ember van a világon, aki maga tudja elmesélni az átélt szörnyűséget, ő túlélte a megmagyarázhatatlan jelenséget. Az amerikai Vermontban élő vietnámi veterán még 1985-ben gyulladt meg belülről, miközben barátjával, Pete Villeyvel halászni készültek. "Fogalmam sem volt, mi történik a testemmel, egyáltalán. Halászni készültünk és ültünk a kanapén. Minden teljesen rendben volt. Pete mellém ült - és hirtelen a pokolba kerültünk" - meséli Frank Baker.

A két férfi talpra ugrott és pár másodperc alatt eloltotta a lángokat, majd a biztonság kedvéért orvoshoz mentek a kisebb külső sérülések miatt, ám a leletek láttán az orvos megdöbbentő eredménnyel szolgált: "Frank, ez az égés belülről jött kifelé". Hogy hogyan élhette túl a férfi, csak találgatni lehet, mint ahogyan azt is, hogy egyáltalán mitől kapott lángra a teste. A tudósok többsége teljes mértékben kizárja a spontán emberi égés lehetőségét, számos áldozatról az alapos vizsgálat után kiderül, hogy mégiscsak volt valami gyúlékony dolog a közelükben, egy cigaretta, egy gyertya vagy bármi hasonló.

Frank Baker, aki túlélte a teste égését (Fotó: Science Channel)

Ám ezek nem magyarázzák meg, hogyan lehet, hogy a testek közelében a bútorokra legfeljebb enyhén megperzselődve találnak rá, Baker esetében pedig egyértelműen kizárható a külső gyulladás. Az égéshez ugyanakkor három dologra van szükség: nagyon magas hőmérsékletre, éghető anyagra és oxigénre. Az emberi test legnagyobb részben vízből áll, emiatt különösen nehéz meggyújtani, egyesek szerint ezt a szervezetben jelen lévő zsír és az áldozat haja, ruhái ellensúlyozzák, amelyek mind tüzelőanyagként működnek ilyenkor. A szervezeten belül lévő zsír olyan, mint a gyertya kanóca, ahogy olvad a zsír, úgy halad a tűz belülről kifelé, míg a környezet épen marad.

Frank Baker esetéről mindenesetre most dokumentumfilmet készített a tudományos jelenségekkel foglalkozó Science Channel a Megmagyarázhatatlan akták című sorozatában. A furcsa jelenség okaként talán a leghihetőbb magyarázatnak Brian Ford brit biológus és író elmélete tűnik. Eszerint a ketózis során - amikor a szervezet glükóz helyett zsírt éget - csekély mértékben ugyan, de aceton termelődik. Ha valaki beteg, akkor előfordulhat, hogy ez az acetonmennyiség megemelkedik, onnan kezdve pedig elég bármilyen apró "szikra", akár egy statikus súrlódás miatt is, hogy meggyulladjon és a zsírszöveteken keresztül belső égést okozzon.

Egy másik népszerű elmélet szerint a bélben felhalmozódó metángáz okozza a gyulladást. Minden kétséget kizáró magyarázat azonban egyelőre nem létezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.