Az igazi Muppet Show

Az első űrhajós béka

Egy kétéltű olyan közelről figyelte meg a NASA legutolsó rakétakilövését, ami embernek is ritkán adatik meg.

2013.09.14 12:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
2013 leghíresebb békája

Rajong az űrkutatásért? Ez tipikusan emberi tulajdonság - hittük eddig. A minap ugyanis a NASA kamerái elkaptak egy "űrhajós békát", "aki" szintén ott akart lenni a kilövésnél. A fotó valódi, és természetesen magyarázat is van arra, mit keresett ott szerencsétlen kétéltű.

Az amerikai űrhivatal közlése szerint a kilövést megfigyelő kamerák azért rögzíthették a médiában azóta viharosan terjedő képet, mert a kis állat a kilövőálláson lődörgött. Erre nem a szkafanderek iránti vonzalma vitte rá; a Wallops Islanden található űrkikötőt gazdag élővilág veszi körül, a kilövőállomás alja pedig medenceként viselkedik. A vízzel teli közeg ideális a békáknak, így történhetett meg, hogy a fenti képen szereplő példány véletlenül túl közel merészkedett a kilövéshez.

És hogy miért kell egy medence a NASA-nak a rakéták alá? Nos, egyrészt az indításkor keletkező zajt hivatott csökkenteni, másrészt magát a kilövőállást védi a sérülésektől.

A béka életéért aggódók számára nincsen jó hírünk: a NASA nem tud semmit a kis kétéltű állapotáról. Könnyen lehet, hogy számára ez volt az utolsó ugrás...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.