Kémkomédia

Esküdj Buddhára: te a Google vagy!

Egy thaiföldi faluban a kormány kémjének nézték a Google munkatársát, aki a Street View-programhoz készített felvételeket.

2013.08.15 00:30MTI

A falusiak kedden állították meg a keresőóriás alkalmazottját, egy 27 éves thai férfit az ország északi részén fekvő Sa Lap faluban, amikor kamerával felszerelt, Google jelzésű autójával áthajtott a településen.

A helybeliek körülvették az autót, és kérdőre vonták a férfit, majd a falu templomához vitték, hogy Buddha előtt esküdjön meg arra: nem a kormány küldte kémkedni.

A környéken ugyanis egy vitatott gát megépítése miatt dúlnak az indulatok, és a falusiak azt hitték, az idegen azért jött, hogy kipuhatolja a településen élők véleményét.

A kémügy tisztázása után a Google munkatársától bocsánatot kértek egy Facebook-oldalon, amelyet a gátat ellenző helyiek működtetnek.

A Google szóvivője megerősítette az incidenst, de mint hozzáfűzte: előfordul, hogy a vállalatnak előre nem látott akadályokkal kell megküzdenie, és ez alól a Street View sem kivétel. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy munkatársaik Thaiföldön betartják a helyi törvényeket, és csak közterületeken készítenek felvételeket.

A 2007-ben indított Street View szolgáltatás a világ nagyvárosainak és kisebb településeinek utcai panorámaképeit mutatja, aminek segítségével a felhasználók virtuális sétára indulhatnak.

2010-ben több százezer német tett panaszt a Google ellen. Magánéletük védelmére hivatkozva azt kérték, hogy otthonuk ne jelenjen meg a Google utcai panorámaképén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.