Először használtak bizonyítékként macska-DNS-t

A macskája szőre buktatta le a gyilkost

Bár már évek óta gyűlnek az adatok egy átfogó állati DNS-adatbázisba, most először fordult elő, hogy valakit egy ilyen bizonyíték segítségével ítéljenek el gyilkosság miatt: a macskája "árulkodott".

2013.08.14 16:36ma.hu

Elítélték emberölésért David Hildert, az angol férfi ellen a perdöntő bizonyíték nem volt más, mint a macskája, Tinkler szőre. A férfi barátjának, David Guynak a holttestére még tavaly júliusban találtak a Southsea tengerpartján egy függönybe csomagolva és megcsonkítva, ám annak ellenére, hogy a kezdetektől fogva felmerült Hilder neve gyanúsítottként, nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy köze van a gyilkossághoz. Ám amikor a holttest előkerült, a függönyön találtak nyolc darab macskaszőrszálat is, amit DNS-elemzésnek vetettek alá és összehasonlították a még meglehetősen szűkös, de így is 152 mintát tartalmazó macska-adatbázis molekuláival.

Ez alapján olyan mértékű egyezést találtak Hilder macskája és a függönyön talált szőrszálak között, egyúttal a kaliforniai nyomozókat is bevonva megállapították, hogy az amerikai adatbázisban található állatok közül találomra kiválasztott 493 macska egyikével sem volt ilyen mértékű hasonlóság, hogy már nem volt többé kérdés, hogy a függöny a gyanúsított otthonából származik és helyére került a kirakós utolsó darabkája is a gyilkossági vádban.

Mivel Angliában mintegy 10 millió macska él, és ezek mind valamilyen nyomot hagynak azokban a háztartásokban, ahol élnek, a nyomozók szerint nem lehet kérdéses, hogy mennyire hasznos lenne egy teljeskörű DNS-adatállományt felépíteni - adta hírül a Daily Mirror.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.